Godišnje bi drugi blok TE Pljevlja mogao da izazove 16 smrti i koštao bi 75 miliona eura

Podaci su jasan znak da Vlada mora učiniti napor i dodatno razmotriti svoju čvrstu riješenost da se novi blok TE Pljevlja gradi
70 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2014. 13:00h

U slučaju realizacije drugog bloka TE Pljevlja, po tehničkim parametrima koje je zadala Vlada Crne Gore i predviđenim emisijama gasova, novi blok bi mogao izazvati do 16 prijevremenih smrti godišnje, odnosno za 40 godina rada novog bloka termoelektrane u Pljevljima taj broj iznosi 622 prijevremene smrti. Procijenjeni ekonomski troškovi realizacije tog projekta koji uključuju socijalne troškove, troškove liječenja i zaštite životne sredine, iznose 75 miliona eura godišnje, odnosno 2.500 miliona eura za 40 godina rada termoelektrane, podaci su jedne od analiza NVO Green Home, koje je ta organizacija dostavila relevantnim institucijama, imajući u vidu da je Nacrtom strategije razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine predviđena realizacija Projekta izgradnje drugog bloka TE Pljevlja.

Podaci o uticaju na zdravlje ljudi i životnu sredinu, te ekonomska analiza, dobijeni su zahvaljujući softverskom modelu, koje su međunarodna organizacija Greenpeace i Univerzit iz Štutgarta razvili za procjene uticaja termoelektrana na zdravlje ljudi.

Analize i studije koje je NVO Green Home dostavila relevantnim institucijama, kako navode, nemaju namjenu da zamijene rigoroznu uporednu analizu različitih tehnoloških opcija kao ni analizu dugogodišnjih i budućih uticaja na zdravlje i životnu sredinu".

"Međutim imajući u vidu da do sada po naučnoj metodologiji nije urađena ni retrospektivna, niti prospektivna studija o uticaju zagađenja kako iz postojeće tako ni iz planirane termoelektrane u Pljevljima na zdravlje ljudi, kao ni da uporedna analiza različitih opcija za sada nije dostupna u javnom domenu gdje se može naći samo jedan set opcija koje se temelje na eksploataciji i spaljivanju lignita, smatrali smo da bi bilo u javnom interesu da kroz naše analize obradimo i ta pitanja", dodaje se u saopštenju.

Ekonomska studija "Razvoj Eenergetskog kompleksa Pljevalja" pripremljena u saradnji sa European Climate Foundation i relevantnim ekspertima iz ove oblasti analizira zatečeno stanje u prostoru Pljevalja koji uključuje sve elemente (teritoriju, rashladnu vodu, kopove uglja, prostore za odlaganje jalovine i pepela, transportne puteve, i drugo) potrebne za proizvodnju električne energije u industrijskim razmjerama i poziva da se razmotre alternativne mogućnosti upotrebe energetskih i prostornih resursa u cilju proizvodnje električne energije na ovom prostoru.

Studija, kako navode iz Green Homea, pruža jedan drugačiji koncept proizvodnje električne energije u Pljevljima i nudi alternativni razvojni koncept baziran na čistijim tehnologijama i objektima koji mogu da služe razvoju Crne Gore tokom narednih decenija u skladu sa novim energetskim i klimatskim politikama i obavezama.

"Studija upozorava da će postojeći objekat TE Pljevlja i pripadajući Rudnik uglja biće izloženi međunarodnoj konkurenciji otvaranjem tržišta električne energije, dok novi blok TE Pljevlja sa korišćenjem lignita kao osnovnog goriva vjerovatno ne bi bio konkurentan na budućem energetskom tržištu".

Podaci predstavljeni u analizama i studijama su, kažu u NVO Green Home, jasan znak da Vlada Crne Gore i resorno Ministarstvo Ekonomije mora učiniti napor i dodatno razmotriti svoju čvrstu riješenost da se novi blok TE Pljevlja gradi.

"Posebno imajući u vidu da brojna dokumenta i druge sektorske strategije upozoravaju da novi blok povećava emisije gasova staklene bašte i našu zemlju ozbiljno udaljava od klimatske politike i ciljeva EU".

U tom smislu i obaveza Ministarstva ekonomije je, navode iz Green Homea, da već sada učini javnim sve podatke vezane za TE Pljevlja i otvori ozbiljan javni dijalog na svim nivoima o posljedicama planirane izgradnje novog bloka TE Pljevlja kako na zdravlje i životnu sredinu tako i na ekonomiju i konkuretnost Crne Gore na međunarodnom tržištu.

Bonus video: