Sedam decenija od savezničkog bombardovanja Podgorice

Savezničke sile su 5. maja 1944. godine za vrijeme Drugog svjetskog rata bombardovali Podgoricu, koja je tada bila u rukama okupatora
575 pregleda 21 komentar(a)
Miomir Mugoša, Polaganje vijenaca, Bombardovanje Podgorice, Foto: Luka Zeković
Miomir Mugoša, Polaganje vijenaca, Bombardovanje Podgorice, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.05.2014. 16:03h

Gradonačelnik Glavnog grada Miomir Mugoša položio je vijenac na spomenik u centru grada u kompleksu zgrade SDK-a, koji je posvećen žrtvama bombardovanja Podgorice u Drugom svjetskom ratu.

Uz gradonačelnika su, povodom sedamdeset godina od najvećeg bombardovanja Podgorice, vijenac položili šef Kluba odbornika Demokratske partije socijalista Momčilo Vujošević i predsjednik Skupštine Glavnog grada Slobodan Stojanović.

“Upravo danas u 13 sati i 10 minuta bilo je to najveće bombardovanje Podgorice tokom Drugog svjetskog rata. Mislim da je to obaveza koja se mora nastaviti zbog svakoga ko je dao život za slobodu i ko je stradao u tom periodu”, kazao je Mugoša.

On je istakao da sadašnja vlast “apsolutno baštini antifašizam bez bilo kakve rezerve” i da je vladajuća struktura Glavnog grada očuvala i pazila sve spomenike iz tog perioda na teritoriji Podgorice.

“Bilo je naravno pokušaja devastacije spomenika koji su iz vremena posle Durgog svjetskog rata i prije tog rata, ali u svakom slučaju mi smo se trudili da ih obnovimo da ih istražimo, očuvamo i održimo u jednom dobrom stanju”, kazao je Mugoša.,

I delegacija SNP-a položila je danas cvijeće na spomenik nevino stradalim žrtvama u svim bombardovanjima Podgorice a bilo ih je, prema tvrdnjama hroničara i prema dokumetnima 82, što u prvom, što u drugom svjetskom ratu, saopšteno je iz te partije.

Savezničke sile su 5. maja 1944. godine za vrijeme Drugog svjetskog rata bombardovali Podgoricu, koja je tada bila u rukama okupatora. Tokom bombardovanja poginulo je najmanje 320 ljudi, a porušene su mnoge ulice, trgovi i mostovi.

Bonus video: