Završen 32. međunarodni "Nautic show" u Tivtu: Kiša i besparica otjerale kupce

Manifestacija je okupila 23 izlagača iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Italije, a broj izloženih plovila bio je osjetno manji
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2014. 14:10h

Iako ga je tokom tri četvrtine trajanja od 1. do 4. maja pratilo loše vrijeme i kiša, 32. po redu međunarodni Sajam nautike „Nautic Show“ koji je juče završen u elitnoj tivatskoj marini Porto Montenegro, ipak je obišlo preko 10 hiljada posjetilaca.

Manifestacija koju su priredile kompanije „Jadranski sajam“ Budva i „Adriatic Marinas-Porto Montenegro“ iz Tivta okupila je ove godine 23 izlagača iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Italije, a broj izloženih plovila na ovom izdanju sajma, bio je osjetno manji nego ranijih godina.

Relativno „tanku“ ponudu u osnovnom segmentu plovila, organizatori su pokušali „izvući“ širokim dijapazonom drugih izložbenih segmenata - od automobila „toyote“ i „peugeota“, preko opreme za marine, mopeda „yamahe“ i „peugeota“, jakuzi kada, do segway električnih vozila.

U nekim dimenzijama, više atraktivan nego sam sajam, bio je zaista bogati prateći program ove manifestacije, a posebno su se istakli izložba umjetničkih fotografija „Život starih drvenih barki“ i prezentacija replike drvene pasare „Arsenalke“, te prezentacija nove kolekcije luksuznog nakita američkog brenda „Misahara“.

I pored toga, ipak se u Tivtu proteklih dana imalo što vidjeti - od malih gumenjaka dugih nepuna 3 metra koji koštaju oko 600 eura, preko vodenih skutera, plovila „srednje klase“- brojnih fišermana i glisera vrijednih između 50 i 70 hiljada eura, do luksuzne američke 20-metarske motorne jahte tipa „marquis 630 SY“ za koju treba izbrojati preko 2 miliona eura.

Iako se ekonomska kriza još osjeća, bilo i i nekoliko kupoprodajnih transakcija, ali su se bolje od plovila ipak prodavali vanbrodski motori i ostala prateća izložena oprema.

Kao i obično, najveći izlagač na sajmu bila je podgorička firma „Saniteko Boats“ koja je što u moru, što na kopnu, izložila šest plovila, italijanskih brendova „Sessa Marine“ i „Mar-Co“ kao i kompletnu gamu vanbrodkih motora japanskog „Suzukija“.

„Saniteko“ je imao komercijalno uspješan sajamski nastup jer je, pored ostaloga, trećeg dana priredbe u Tivtu svečano predao izloženu 10-metarsku motornu jahtu „Sessa C 32“ vrijednu oko 190 hiljada eura, kupcu iz Rusije.

Ruski kupac naručio je i kupio potpuno novi „navar 1025“, motornu jahtu koju gradi domaće brodogradlište „Navar Incorporated“ iz Tivta. Već dobro poznati 10 - metarski brod pogonjen sa dva unutrašnja „yanmar“ dizela snage po 125 konja, na sajmu u Tivtu predstavljen je u novoj zanimljivoj „mlijeko i kafa“ kolor šemi, pa je privukao veliku pažnju posjetilaca.

Između ostalih juče je ovaj atraktivni i veoma čvrsto napravljeni brod vrijedan 140 hiljada eura, razgledao i donedavni ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović.

„Do sada su ljudi većinom naručivali naše manje modele 'navar 795', ali evo, kako je ekonomska kriza polako na zalazu, tako se ponovno interes javlja i za ovaj veći model naših jahti.

Ovaj 'navar 1025' ima dvije kabine sa po 2 ležaja, salon u kormilarnici, toalet i kuhinju, sa ovim motorima postiže maksimalnu brzinu od 20 čvorova“, ističe Miroslav Orlov iz „Navara“ dodajući da se ovaj brod može naručiti i kao radno plovilo, a postoji i „open“ varijanta malog ribarskog broda na istom trupu.

Tivatska firma izložila je i jedno od najprodavanijih plovila na našem tržištu - 7,8 metara dugi fisherman „Beneteau Antares“, kao i jednu iz linije većih i skupljih motornih jahti francuskog proizvođača - „Beneteau Swift Trawler 44“, pravu malu „ploveću vikendicu“ dugu 13,4 metara.

Na sajmu su prvi put izloženi i sportski gliseri austrijskog „Frauschera“, a tradicionalno veliko zanimanje izazvala su manja plovila brenda „Quicksilver“.

Za razliku od lani kada su izlagali plovila američkog „Baylinera“ i hrvatskog „Maestrala“ čiji su zastupnici, ove godine iz tivatske „Une“ sajamski nastup su bazirali na vanbrodskim motorima „honde“ i posebnim programima namijenjenim mega i super - jahtama koje su vezane u Porto Montenegru.

Fabio Pinateli je zastupao italijansku firmu „Mylius Yachts“ koja je u Tivat dovela jedinu jedrilicu ovogodišnjeg sajma - 18,3 metara dugi reprezentativni brod, model „mylius 16E95“.

Jedrenjak imenom „Sakura“ pripada klasi tzv. brzih krstaša, odnosno jedrilica koje nude veliki komfor, ali i visoke performanse pa se uz manje izmjene, veoma uspješno mogu koristiti i kao regatni brodovi.

„Ovaj brod košta nešto manje od 1,5 miliona eura i predstavlja sjajan kompromis između luksuznog i udobnog krstarenja i brzog, regatnog jedrenja“, ističe Pinateli.

Njegovi sunarodnici iz prestižne italijanske grupacije graditelja jahti i mega jahti „Azimut-Benetti“, iako na sajam nisu doveli najavljeni najveći i najatraktivniji brod tipa „azimut 64 flybridbe“, u Tivat su stigli sa nešto skromnijim, 1,3 miliona eura vrijednim „azimutom 54“.

Izloženi brod nisu prodali, ali su zato predstavnici „Azimuta“, prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, u Tivtu pazarili otprilike isto toliko vrijedan luksuzni stan u novoj rezidencijalno-poslovnoj zgradi Porto Montenegra „Ksenija“,čija je gradnja u toku.

„Crownline E 4“ u centru pažnje

Tivatski „Ivatron“ predstavio je bogat program opreme i rekvizita za sportove na vodi brenda „Jobe sport“, kao i dio plovila američkog „Crownlinea“ čiji su zastupnici u Crnoj Gori, te vodene skutera japanske „Yamahe“.

Posebnu pažnju privlačio je najnoviji gliser neobično dizajniranog, tupastog pramca na kome su montirana i dva fara slična automobilskim svjetlima – model „crownline E 4“.

„Ovo je najnoviji model iz linije za 2014. godinu i košta 67 hiljada eura. Brod je dug 8 metara,širok 2,2 metra a pogoni ga V8 benzinac 'Mercruiser', zapremine 5,7 litara i snage 320 konja“, kaže Miloš Ivanović iz „Ivatrona“ dodajući da su zadovoljni posjetom sajma, i činjenicom da su prodali dosta sportskih rekvizita i „Jobeove“ opreme.

Za ekstremni gumenjak 165 hiljada

“Ove godine smo prikazali uglavnom ono što se i najbolje prolazi na našem tržištu. Doveli smo najmanji 'Sessin' model iz open serije 'Key Largo One'. Ovaj čamac dugačak 5,75 metara sa nekim solidnim paketom opreme i vanbrodskim motorom suziku snage 90 konja, košta 22 hiljade eura.

Tu su i nešto veći i skuplji modeli 'Key Largo 24' i 'Key Largo 30', te tzv. daily cruiser 'Sessa C 32'. Doveli smo i RHIB tipa 'Mar-Co 32 Emotion' koji je nešto ekstremnije plovilo za one koji vole brzu adrenalinsku vožnju po valovima“, kaže za „Vijesti“ Neđo Đuranović iz „Saniteka“.

Atraktivni italijanski gumenjak sa plastičnim dnom, dugačak je skoro 10 metara, a na krmi ima pravu „ergelu“ u obliku dvije vanbrodske „Yamahe“ snage po 300 konja, koje mu daju maksimalnu brzinu od čak 65 čvorova. Za ovo zadovoljstvo valja izbrojati od 165 hiljada eura na više, zavisno od opreme.

Galerija

Bonus video: