Jedan od najljepših kruzera koji dolaze u Boku: Raskoš ploveće galerije umjetnosti

„Nieuw Amsterdam“ ima dva dimnjaka - totalno nekarakteristično za moderne kruzere
353 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2014. 17:29h

Dok se iz njihovog glavnog konkurenta , američke korporacije „Royal Caribbean Cruise“ još premišljaju oko broja dolazaka svojih velikih kruzera u Kotor za naredni period, u najvećem svjetskom kruzing holdingu na svijetu, američkom „Carnivalu“, već ove godine povećali su broj uplovljavanja u Boku brodova koji pripadaju raznim brendovima u sastavu te korporacije. Slično će najavljuju, biti i naredne godine, a perjanica među „Carnivalovim“ brendovima - redovnim klijentima luke Kotor, svakako je čuveni „Holland America Line“ (HAL), jedna od pomorskih putničkih kompanija sa najdužom tradicijom na svijetu.

Redovni gost Boke Kotorske već tri i po godine je HAL-ov najveći i najmoderniji kruzer, impresivni „Nieuw Amsterdam“, grdosija od 86.700 tona. Zahvaljujući agenciji „Allegra“ iz Bara koja je HAL-ov agent za prodaju u Crnoj Gori, reporter „Vijesti“ bio je u prilici da u društvu tridesetak predstavnika crnogorskih turističkih agencija, obiđe ovaj ploveći dragulj koji je svakako jedan od najelegantnijih i najljepših kruzera koji dolaze u Boku.

Pravi brod, a ne ploveće odmaralište

Za razliku od drugih modernih kruzera koji su prvenstveno „ploveća odmarališta“, „Nieuw Amsterdam“ odaje utisak pravog, istinskog broda koji u svojim genima nosi nasljeđe generacija prelijepih starih okeanskih linijskih putničkih brodova, tzv. transatlantika. Nije ni čudo jer je HAL jedna od najstarijih aktivnih brodarskih kompanija u svijetu, a svoje je ime i renome počeo graditi daleke 1873. godine, upravo sa transatlanticima - putničkim brodovima koji su ljude iz Evrope prevozili u Novi svijet - Ameriku.

Milioni imigranata iz Evrope HAL-ovim su brodovima pošli tražiti sreću u obećanoj zemlji, a holandska kompanija koja je 1989. prešla u vlasništvo Amerikanaca - korporacije „Carnival“, iako je sjedište iz Roterdama preselila u Sijetl u državi Vašington, ni do danas nije izgubila svoj prepoznatljivi identitet i tradicionalni evropski šmek.

Vidi se to i u vanjskom izgledu „Nieuw Amsterdama“ gdje decentna tamno-plava boja golemog trupa 285 metara dugog broda, te plavkasto zasjenčene staklene ograde na balkonima putničkih kabina, uspješno razbijaju monotoniju kutijastih linija današnjih modernih kruzera.

Posebno obilježje ovog zaista lijepog broda je činjenica da „Nieuw Amsterdam“ ima dva dimnjaka - totalno nekarakteristično za moderne kruzere koji imaju isključivo jedan, ali i tako uobičajeno i prepoznatljivo za sve stare, klasične transatlantike iz „zlatnog doba“ njihovog vladanja golemim prostranstvom sjevernog Atlantika.

Zastava holandska, posada filipinska

Dok se u jednom od njegovih putničkih tendera približavamo brodu na sidrištu ispred Dobrote, na krmi „Nieuw Amstredama“ nalazimo još jednu njegovu vezu sa Evropom - matična luka broda je Roterdam, a iako pripada formalno američkoj kompaniji, „Nieuw Amsterdam“ ponosno vije holandsku zastavu. Prilazeći sa desne strane krme broda jednoj od dvije hidraulične uvlačive platforme za pristajanje tendera, naš čamac biva zahvaćen jakom bočnom strujom koju stvaraju azipodi „Nieuw Amsterdama“, radeći na minimalnom broju okretaja i precizno održavajući brod na unaprijed zadatoj poziciji, preko takozvanog dimačkog pozicioniranja kojeg kontrolišu kompjuteri i GPS navigacioni sistem.

Malo kontriranja vještog filipinskog mornara za upravljačkim pultom tendera i naš čamac već pristaje uz platformu gdje vas maksimalno pažljivo dočekuju HAL-ovi mornari - mahom niski, ljubazni i nasmijani Filipinci i Indonežani. Već na kraju prvih stepenica kojima se penjete samo jednu palubu više od nivoa mora, dočekuje vas kontradiverzoni punkt sličan onima na aerodromu - rendgen za pregled ručnog prtljaga i metal-detektor vrata, a svaki posjetilac broda biva očitan laserom jer je prethodno već na obali, dobio vizitor-karticu sa bar kodom. Sve teče brzo i efikasno uz maksimalno ljubazno osoblje koje ovdje već engleski jezik govori sa vrlo izraženim indijskim akcentom.... Uz pratnju „Nieuw Amsterdamovog“ oficira za marketing - ljubazne Heder, jednim od ukupno 18 brodskih liftova za putnike, penjemo se na 11 palubu i odlazimo u Silk Den Lounge (salon „Svilena pećina“). U salonu dekorisanom u azijskom stilu, otprilike na dvije trećine dužine broda prema krmi, dočekuje nas koktel dobrodošlice i sjajan pogled na Dobrotu sa lijeve i Muo sa desne strane gorostasnog broda usidrenog usred Kotorskog zaliva.

„Dobro došli na 'Nieuw Amsterdam' - najnoviji od ukupno 15 brodova koje ima kompanija HAL. Brod je izgrađen 2010. u brodogradilištu Fincantieri Marghera pored Trsta u Italiji, a korstila ga je tada princeza, a danas holandska kraljica Maksima. Brod je kapaciteta 2.100 putnika o kojima brine 929 članova posade koji su pripadnici čak 72 različite nacije“, predstavlja ukratko impoznatno plovilo Don Habets, direktor hotelskog dijela „Nieuw Amsterdama“. Upravo je HAL 1968. godine, na svojim putničkim brodovima uveo hotelski sistem menadžmenta kakav je danas uobičajen na svim kruzerima svijeta. Brod ima četiri glavna restorana - glavni, svečani „Manhattan Dining Room“, izuzetno popularne „Pinacle“ i „Tamarind“ svaki sa posebnom glavnom temom u dizajnu i ponudi, te možda i najposjećeniji „Lido“ na krmi gdje je stalno na usluzi self service posluženje po sistemu švedskog stola, odnosno stolova sa svim mogućim i zamislivim vrstama hrane - od predjela, salata, ribe, mesa, sendviča, kolača, sladoleda, do dijetetske, hrane za dijabetičare, a sve to pripremljeno u nekoliko kuhinja - italijanskoj, francuskoj, britanskoj, holandskoj, japanskoj, kineskoj....

Kapetanova večera, devet barova, bazeni...

U „Manhattan“ restoranu održava se i čuvena tradicionalna svečana „Kapetanova večera“, jednom u toku pojedinog putovanja, a svi gosti za tu priliku moraju biti i posebno otmeno obučeni. Ukoliko ste ga zaboravili ili ga naprosto nemate, za tu priliku na „Nieuw Amsterdamu“ možete iznajmiti svečani smoking sa leptir kravatom....

Na brodu je ukupno devet kafea i barova, opet svaki sa različitom temom i dizajnom, otvoreni bazen na krmi i zatvoreni na sredini broda, sa nizom džakuzija, sjajno opremljeni welness i spa centar za svim zamislivim tretmanima i mogućnošću da uživate u zagrijanoj porculanskoj fotelji dok kroz velike prozore, gledate more oko broda sa 30-ak metara visine. Slično je i u izuzetno velikom i dobro opremljenom fitnes centru na pramcu. Dok šetate ili trčite pokretnom trakom, gledate kroz prozor prema pramcu broda i sa visine te, palube broj 9, imate jedinstveni osjećaj da bukvalno gazite more.

U plovidbi između dvije luke, vrijeme na „Nieuw Amsterdamu“ možete provoditi kupujući u bescarinskom velikom šoping centru gdje ima svega od nakita, odjeće do satova i kozmetike prestižnih brendova, a u skladu sa čuvenom holandskom juvelirskom tradicijom, brod ima i jednu od najopremljenih i najbogatijih prodavnica dragulja i nakita na svijetu.

Svake večeri u ogromnom teatru na pramcu broda, kapaciteta preko 1.000 mjesta, daju se predstave i raznovrsni zabavni programi, djeci su na raspolaganju igraonice, a sreću možete okušati u kazinu.

Od Vorhola do starih majstora

Za razliku od drugih kruzera kompanija kao što su „Costa“, „MSC“ ili „Aida“, na ovom brodu nema kičastih ukrasa i blještavila - sve je svedeno, decentno i otmeno i iz svakog detalja unutrašnje opreme i dekora broda, izbija osjećaj luksuza i više klase jer je HAL zaista jedna od premijum kruzing kompanija. Obloge zidova ovdje su od pravog drveta, dovraci su dekorisani plemenitim vrstama kamena i mermera, a bukvalno u svim hodnicima i javnim prostorima na brodu naći ćete neko umjetničko djelo- sliku, skulpturu ili instalaciju u prostoru.

Ukupno je na „Nieuw Amsterdamu“ za ukrašavanje broda iskorišteno više od tri miliona dolara vrijednosti umjetničkih djela - od slika starih holandskih klasičnih umjetnika, do djela moderne umjetnosti među kojima su i slike legendarnog majstora pop-arta Endija Vorhola. Ko voli, na raspolaganju ima i posebnu art-galeriju sa nekoliko desetina slika koje može kupiti na aukcijama što se redovno priređuju na brodu. Svuda možete osjetiti luksuz i dah nekih prošlih vremena i putovanja klasičnim brodovima - od brojnih slika i litografija nekih od preko 80 putničkih brodova koji su se do sada izmijenjali u floti HAL-a, preko izvanredno nenametljive, ali vrhunske usluge posade koja je bukvalno nevidljiva, ali se iznenada stvori odmah pored vas, kada vam je nešto potrebno.

To nešto je upravo specijalnost usluge na HAL-ovim brodovima i ima čak i poseban naziv „Signature of Excellence“ (Izvanrednost sa potpisom). Posebno impresivan je centralni atrijum broda, koji se prostire kroz nekoliko paluba, sa predivnim staklenim stepeništem i posebnim lajtmotivom - ogromnim rotirajućim lusterom napravljenim da podsjeća na naopako okrenutu siluetu nebodera na njujorškom ostrvu Menhetn, mjestu po kojem je ovaj impreisvni brod zapravo i dobio svoje ime. Na južnom dijelu današanjeg Menhetna, holanski doseljenici u Ameriku početkom 17. vijeka napravili su svoje prvo veće naselje i nazvali ga Novi Amsterdam. Svoje svima u svijetu danas poznato ime Njujork, grad je dobio 1665. kada su ostrvo Mehnetn, zajedno sa ostatkom kolonije Nova Holandija, zauzeli Britanci. Na holandske korijene grada koji nikad ne spava, danas svoje putnike podsjeća predivni kruzer „Nieuw Amsterdam“.

Kotor jedna od prvih luka

Aktuelni „Nieuw Amsterdam“ je drugi brod u „Signature“ klasi kruzera, a ukupno je četvrti brod koji je u 140 godina istorije HAL-a ponio to ime. Dugačak je 285, 4 metara, širok 32,2 a gaz mu iznosi osam metara. Iznad morske površine brod je visok 54,5 metara, što znači da ukoliko se ikada izgradi most Verige, ovaj kruzer više neće moći uploviti u Kotorski zaliv. „Nieuw Amsterdam“ ima najmoderniji dizel-električni pogon sa osam velikih dizel-agregata ukupne snage skoro 86 hiljada konja.

Oni proizvode struju za funkcionisanje svih sadržaja na brodu, a prvenstveno za pokretanje dva velika električna azipoda, svaki snage po 24 hiljade konja, a koji pogone brod maksimalnom brzinom od 24 čvora. Kotor je inače, ovom impozantnom brodu bio jedna od prvih luka na tzv. maiden voyageu, odnosno prvom komercijalnom putovanju „Nieuw Amsterdama“.

Pod zapovjedništvom kapetana Edvarda van Zanea, „Nieuw Amsterdam“ je na prvo putovanje krenuo 6. jula 2010. iz Venecije, da bi samo četiri dana kasnije uplovio u Kotor. U skladu sa drevnom bokeškom pomorskom tradicijom, novi brod dugačak skoro kao tri fudbalska terena, tada su u prolazu kroz zaliv, pozdravila zvona Gospe od Škrpjela i drugih peraških crkava.

Luksuz koji nije toliko nedostupan

„Brod je 20. aprila krenuo na krstarenje Mediteranom iz Barselone i završava to putovanje sjutra u Veneciji. Ljeti je „Nieuw Amsterdam“ na Mediteranu, dok zimi krstari po Karibima. HAL je lukusznija kompanija, usluga na njemu je vrhunska, pa se ovaj brod može smatrati hotelom ranga između šest i sedam zvjezdica. Stoga su i cijene krstarenja na njemu nešto veće u odnosu na manje prestižnu konkurenciju. Ipak, nije ni toliko nepristupačno, pa 12-dnevno putovanje po sistemu all inclusive može se naći i za oko hiljadu dolara. Dodatno se plaćaju stvari tipa alkoholna pića, masaže u spa centru, ekskurzije na kopnu...“- objašnjava Mihailo Vukić, vlasnik i direktor agencije „Allegra“ iz Bara.

Galerija

Bonus video: