Probijen led na Portalu otvorenih podataka

Koga zanima “taksimetar” može se obavijestiti na “data.gov.me”
140 pregleda 1 komentar(a)
portal otvorenih podataka, data.gov.me, Foto: Screenshot (data.gov.me)
portal otvorenih podataka, data.gov.me, Foto: Screenshot (data.gov.me)
Ažurirano: 23.08.2018. 19:57h

Zavod za metrologiju je objavio prve podatke na Portalu otvorenih podataka (data.gov.me), čime je nakon početne tišine, i zvanično počelo popunjavanje baze tog servisa.

Ministarstvo javne uprave (MJU) predstavilo je uslugu Portal otvorenih podataka početkom jula, ali u tim prvim danima, javnosti je na raspolaganju bio samo spisak organa javne uprave, koje je objavio resor Suzane Pribilović. Skoro dva mjeseca kasnije, na data.gov.me ima spiska tipova mjerila i lica koja imaju ovlaštenje od Zavoda za metrologiju.

Pretragom spiska tipova mjerila, na primjer, moguće je dobiti podatke o proizvođačima taksimetara koji su odobreni za korišćenje u Crnoj Gori. Tako za upit “taksimetar”, korisnik vidi da je većina tih uređaja koji se koriste u Crnoj Gori, proizvedena u Srbiji, te dobija podatke o tome kada je za mjerilo izdato uvjerenje, te koliko dugo ono važi.

Portal otvorenih podataka je zakonska obaveza Crne Gore, proistekla iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama iz maja 2017, kojima je propisana i obaveza da se portal uspostavi u roku od godinu dana od stupanja na snagu tog propisa. Iz civilnog sektora su ranije negodovali navodeći da su očekivali više dostupnih podataka. Navode i da njegov sadržaj nije precizno propisan, te da će stoga njegov dalji razvoj zavisiti od dobre volje pojedinačnih organa.

Otvoreni podaci su digitalni podaci u posjedu organa vlasti, besplatno dostupni na internetu, koje svako može koristiti i dalje objavljivati u bilo koju svrhu i koji su dati u formatu koji je moguće računarski obrađivati i analizirati. Objavom na stranici data.gov.me, podaci su dostupni za upotrebu i objavljivanje bez ograničenja.

Bonus video: