Turski ministar obišao Islamski centar: Na otvaranje dolazi i Erdogan

Ministar Guludže je rekao da je uvjeren da će u narednom periodu saradnja dvije države biti još intenzivnija
146 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2014. 16:01h

Tokom posjete Baru i Ulcinju, ministar životne sredine i urbanizma u Vladi Turske Idriz Guludže obišao je u Starom Baru Islamski centar koji je dovršen uz veliku pomoć turske razvojne agencije TIKA. Iz islamske zajednice Crne Gore, ranije je najavljen dolazak premijera Turske Redžepa Taipa Erdogana na otvaranje Islamskog centra, koje se očekuje tokom ovog mjeseca.

Ministar Guludže je u Baru rekao da je uvjeren da će u narednom periodu saradnja dvije države biti još intenzivnija “jer Turska poklanja posebnu pažnju odnosima sa zemljama Balkana”, dodajući da je u Baru impresioniran planiranim sadržajima Islamskog centra “i ukupno, sačuvanim islamskim i osmanlijskim nasljeđem”.

"Imate veoma lijepu obalu i prostor koji treba sačuvati, kroz održivi razvoj i ravnotežu koja se neće narušiti. Sa predstavnicma vaše Vlade dogovorili smo konkretnu saradnju u više oblasti. Što se nasljeđa tiče, naše zemljišne knjige i dokumenta iz osmanlijskog perioda koja se tiču Bara i drugih gradova u Crnoj Gori, učinicemo dostupnim u narednom periodu", kazao je ministar Guludže.

Turski ministar je u Starom Baru obišao rekonstruisanu Škanjevića džamiju i Omerbašića džamiju. Domaćin mu je bio potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, koji je ujedno i predsjednik Grupe prijateljstva parlamenata Crne Gore i Turske.

Podsjetivši da je Bar grad multivjerskog i multinacionalnog sklada, sa sačuvanim nasljeđem osmanlijske kulture, Mustafić je naveo da su odnosi Turske i Crne Gore veoma dobri “i na političkom i na društvenom planu”, te da je Turska pouzdan partner Crnoj Gori na njenom putu u NATO i evropske integracije.

"Sve je više turskih ekonomskih investicija u Crnoj Gori, a značajan broj naših studenata se školuje na univerzitetima u Turskoj. Barski Islamski centar započeli smo sredstvima naših donatora i doveli ga do određene faze, a zahvaljujući agenciji TIKA i turskoj Vladi uspjeli smo da ga dovršimo i vidimo u ovakvom sjaju. Sigurni smo da će kroz našu dalju saradnju biti realizovani i planirani projekti u oblasti unaprjeđenja poljoprivrede, školstva, sporta i zdravstva, koji su od značaja za sve građane Bara", kazao je Mustafić i zahvalio turskim zvaničnicima na veoma važnim projektima koji se u saradnji sa TIKA realizuju u Baru.

Glavni imam barski Mujdin Milaimi ukazao je turskoj delegaciji na značaj višenamjenskih funkcija Islamskog centra-molitvenog prostora, obrazovnih objekata, obdaništa, bibiloteka, kongresne sale, restorana.

"Ovaj objekat je izgrađen na vakufskom zemljištu, vlasništvu Islamske zajednice i jedan je od najmodernijih objeakta ovakve vrste u regionu, a služiće vjernicima u Baru, ali i šire", kazao je Milaimi.

Pored ministra Guludže, u turskoj delegaciji bili su i ambasador u Crnoj Gori Mehmed Nijazi Tanlir, director TIKA za Crnu Goru Mustafa Jazidži i direktor državne Uprave za zemljišne registre i katastar Davut Gunej.

U Starom Baru oni su razgovarali još i sa predsjednikom Odbora Islamske zajednice Ćazimom Alkovićem, predsjednikom Odbora za izgradnju Islamskog centra Bajazitom Karađuzovićem, članovima ovih odbora i vjerskim službenicima .

Galerija

Bonus video: