Dječiji festival na Cetinju: Pokazali igračko umijeće

Na festivalu „Kinotavrik“ osim mališana iz Rusije u dvosatnom programu nastupili su i KUD „Njegoš“, Lazar Muhadinović i Kreativni klub „Credo“ sa Cetinja
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2014. 13:20h

Oko stotinak mališana pokazalo je svoje igračko umijeće na daskama Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” u okviru Međunarodnog festivala dječijeg stvaralaštva, koji je ove godine organizovan šesti put.

Pored djece iz Crne Gore, na festivalu koji se održava pod pokroviteljstvom Ambasade Crne Gore u Ruskoj Federaciji, nastupilo je I 60 mališana iz Rusije.

Neposredno prije nastupa, učesnici Festivala su ispred Zetskog doma priredili performans „Golubovi mira“ posvećen obilježavanju 700 godina od rođenja Sergeja Radonježskog.

Na festivalu „Kinotavrik“ osim mališana iz Rusije u dvosatnom programu nastupili su i KUD „Njegoš“, Lazar Muhadinović i Kreativni klub „Credo“ sa Cetinja.

Djeca iz udruženja “Credo” izveli su poseban mjuzikl - performans, dječiju adaptaciju čuvene Formanove “Kose”.

"Društveno odgovorni i svjesni otudjenja medju mladim ljudima zbog virtuelne komunikacije, naročito putem FB, koja je rezultirala odsustvom igre i žive riječi, kreirali smo ovaj mjuzikl. Naša djeca poručuju da im ovakva stvarnost ne odgovara, pozivaju vršnjake na druženje u prirodi i oživljavanje zaboravljenih igara, školice i lastiša i žmurke u osunčanim dvorištima.”Dajte nam sunca”, njihova je simbolična poruka", kazala je predstavnica tog udruženja Katarina Sarić.

Inače na Festivalu su dodijeljene I zahvalnice, koje su pripale prijestonici Cetinje, Zetskom domu I sekretarki za kulturu u prijestonici Žana Lekić.

"Dječije stvaralaštvo , koje se u ovom slučaju ogleda kroz muziku, ples i glumu, moćno je da ujedini i zbliži, kako naše njmlađe talente, tako i da ostavi dubok i upečatljiv trag kulturnim odnosima Crne Gore i Ruske Federacije", kazao je gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović.

Galerija

Bonus video: