Kako je Ministarstvo odbrane trošilo: Najviše para na plate

Mađarskim vojnicima, za logističke usluge pružene našem kontingentu (hrana, transport i drugo) plaćeno 96.825 eura
69 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2014. 16:18h

Za učešće u tri međunarodne misije vojska Crne Gore potrošila je 3,3 miliona eura. To je dio 24,9 miliona eura sa koliko je za sve aktivnosti ona potrošila od 26,95 miliona eura koje je imala na raspolaganju, zvanični su podaci Izvještaja o stanju u Vojsci Crne Gore (VCG) za 2013. VCG učestvuje u NATO vođenoj misiji ISAF u Avganistanu od februara 2010, UN misiji UNMIL u Liberiji od juna 2006, te od septembra 2010 u međunardnoj pomorskoj operaciji EU NAVFOR ATALANA koju vodi Evropska unija. Za ISAF misiju u kojoj se trenutno nalazi deveti po redu kontingent VCG, lani je potrošeno skoro 3,1 milion eura, ATALANTA je koštala 65 hiljada, a UNMIL 78 hiljada eura. U misiji u Avganistanu naš kontingent je prošle godine sa dosadašnjih 40, smanjen na 25 pripadnika, a umjesto stacionarnog obezbjeđenja baze “Panonia” u provinciji Baglan na jugu te države, crnogorski vojnici od lani obavljaju znatno rizičniji zadatak, jer patroliraju u rejonu 25x25 kilometara od baze “Marmal” u gradu Mazar-e-Šarif na sjeveru Avganistana.

To je najveća saveznička baza na sjeveru te države i crnogorski vojnici od marta prošle godine redovno patroliraju u njenoj okolini, obavljajući zadatke zaštite snaga u bazi. Pored vojnika na terenu, u štabu Regionalne komande “Sjever” u Mazar-e-Šarifu, angažovani su štabni oficiri i podoficiri iz redova VCG.

Iako je lani rizik neuporedivo povećan, u Ministarstvu odbrane uvjereni su da izmijenjeni i složeniji zadaci, koriste unapređenju obuke i osposobljenosti naših pješadijskih snaga za sadejstvo sa snagama NATO. “Angažovanje crnogorskih kontingenta u misiji "ISAF", u 2013. godini, proteklo je uz potpunu primjenu pravila angažovanja i definisanih nacionalnih ograničenja. Misija zaštite snaga u bazi "Marmal" uspješno je realizovana uz dosljednu primjenu propisanih taktika, tehnika i standardnih operativnih procedura”, navode iz ministarstva. Zanimljivo je da većina novca od ukupno 3,1 milion eura koliko je koštalo lanjsko učešće Vojske u misiji ISAF, utrošeno na plaćanje dnevnica, kao i poreza i doprinosa na njih.

Za dnevnice je potrošeno 1,27 miliona, a za poreze i doprinose još 1,54 miliona eura. Za opremanje naših vojnika u Avganistanu utrošeno je simboličnih četiri hiljade eura, dok je oružanim snagama Mađarske za logističke usluge pružene našem kontingentu (hrana, transport i drugo), plaćeno 96.825 eura, a oružanim snagama Njemačke po istom osnovu 84.667 eura. Troškovi transporta do i od Avganistana za naše vojnike, lani su plaćeni 19.900 eura, a 15.160 eura izdvojeno je za telekomunikacione usluge nabavku opreme i zakup interneta.

Pod prismotrom “EU NAVFOR ATALANTA”

Uključeni i u antipiratsku operaciju

U međunarodnoj antipiratskoj pomorskoj misiji “EU NAVFOR ATALANTA” u vodama Indijskog okeana kod Somalije, na stranim ratnim brodovima lani su učestvovala dva pripadnika Mornarice VCG, a po prvi put je jedan naš predstavnik upućen u komandu u Velikoj Britaniji.

Dvojica pripadnika MCG lani su u Indijskom okeanu bila ukrcana na italijansku raketnu fregatu “Libeccio”, dok je njihova smjena u februaru ove godine ukrcana na grčku fregatu “Psara”.

U mirovnoj misiji UNMIL u Liberiji angažovana su dva crnogorska oficira koji obavljaju dužnosti nenaoružanih vojnih posmatrača Ujedinjenih nacija.

Galerija

Bonus video: