Inicijativa Budi odgovoran dokaz snage građanskog aktivizma u Crnoj Gori

Građani su ukazali na preko 1.000 nepravilnosti u oblasti sive ekonomije, na osnovu kojih su inspekcijski organi izrekli preko 330.000 eura kazni
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2014. 09:43h

"Inicijativa Budi odgovoran dokazala je snagu građanskog aktivizma u Crnoj Gori", kazao je stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski.

Za četiri mjeseca od zvaničnog predstavljanja projekta čiji su nosioci Ministarstvo finansija, Kancelarija programa Ujedinjenih nacina u Crnoj Gori (UNDP) i Elektortehnički fakultet, građani su ukazali na preko 1.000 nepravilnosti u oblasti sive ekonomije, na osnovu kojih su inspekcijski organi izrekli preko 330.000 eura kazni.

Građani su u projektu imali više uloga, kaže Vrbenski.

"Građani su ukazivali na nepravilnosti i uticali na promjene stavova kada je u pitanju javni novac; unapređivali rad institucija - uvijek će biti više građan reportera nego inspektora u upravama. Na ovaj način, inspekcije dobijaju podatke sa terena u realnom vremenu, čime pomažu upravama. Građani su kroz projekat uticali na razvoj društva, davali su predloge kako treba trošiti novac o naplaćenih kazni i na kraju donijeli odluku o tome kako će prikupljeni novac biti potrošen", kazao je Vrbenski.

Tokom četiri mjeseca projekta, građani su na stranici Budiodgovoran.me imali priliku da, nakon poslate validne prijave, glasaju za jedan od pet društveno korisnih predloga, od kojih su zasad za tri obezbijeđena sredstva za njihovu realizaciju.Po 50.000 eura dobili su Institut za bolesti djece, za projekat nabavke medicinske opreme, dnevni centri u opštinama Cetinje, Nikšić i Plav, za projekat opremanja i uređenja dnevnih centara; te podgoričko Zelenilo, za projekat uređenja parka na Ćemovskom polju, koji su inicirale NVO Green Home i Ozon.

I u park na Ćemovskom će biti uloženo 50.000 eura

Projekti će, prema navodima iz ugovora, biti realizovani u najkraćem roku, najkasnije za 12 mjeseci.

Organizatori se nadaju da će u narednom periodu aktivnost građana u prijavama biti dovoljna da se obezbijede sredstva i za preostala dva prijavljena projekta - za rekonstrukciju odjeljenja za psihogerijatriju Doma za stare u Risnu i nabavku didaktičke opreme i spoljnog mobilijara za vrtiće.

Najavljeno je i da će projekat biti produžen do kraja godine, te da se očekuje novi krug takmičenja.

Veb i mobilna aplikacija Budi odgovoran koju je napravio tim sa Elektrotehničkog fakulteta proistekla je iz projekta "Otvorene ideje za Crnu Goru", koji je UNDP pokrenuo prošle godine.

"Iako je to bio veliki i rizičan eksperiment, pokazalo se da građani Crne Gore mogu da ponude napredna tehnološka rješenja koja ruše barijere između građana i javne uprave i povezuju ih oko zajedničkog cilja", kazao je Vrbenski i podsjetio da je prošle sedmice najavljen drugi krug takmičenja.

On je pozvao građane da posjete otvoreneideje.me i uključe se u rješavanje dva važna izazova: učešćem mladih u odlučivanju i učešćem građana u procesu evropskih integracija. Projektu će se u maju pridružiti o Britanska ambasada u Podgorici.

Galerija

Bonus video: