Tenzije zbog manastira na Prevlaci

Ima li išta logičnije u postojećoj političkoj situaciji nego raspiriti vatru potencijalnog međunacionalnog spora između Hrvata i Srba u Tivtu i skrenuti fokus medijske pažnje sa oprosta milionskog duga Porto Montenegru“, tvrdi Abović
335 pregleda 202 komentar(a)
Amfilohije, Prevlaka, Foto: Svetigora
Amfilohije, Prevlaka, Foto: Svetigora
Ažurirano: 22.08.2018. 06:20h

Zahtjevima da se spriječi obnova manastira na Prevlaci, Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) pokušava da skrene pažnju sa finansijskih afera tivatske vlasti, smatraju u opoziciji. Hrvatsko nacionalno vijeće se nedavno obratilo Ministarstvu kulture i Upravi za zaštitu kulturnih dobara zbog radova Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) na obnovi manastira na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta.

U Vijeću, koje vodi član Predsjedništva Hrvatske građanske inicijative (HGI) Zvonimir Deković, smatraju da se na tom lokalitetu ne smiju izvoditi radovi.

Odbornik Tivatske akcije Miomir Abović smatra da se time podižu međunacionalne tenzije, kako bi se skrenula pažnja javnosti sa odluke tivatske vlasti da oprosti 5,6 miliona komunalija “Porto Montenegru”.

“Vijeće je privezak HGI-ja, koalicionog partnera i privjeska Demokratske partije socijalista (DPS) na lokalnom i državnom nivou. S druge strane, vladajuća koalicija u Tivtu je u veoma delikatnoj političkoj situaciji jer novopečeni predsjednik Opštine Siniša Kusovac treba da potpiše ugovor o oprostu 5,6 miliona eura naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Adriatic Marinasu, a uskoro možda i dodatnih šest miliona eura. Ima li išta logičnije nego u takvoj političkoj situaciji raspiriti vatru nekog potencijalnog međunacionalnog spora između Hrvata i Srba u Tivtu, iskonstruisati neke trenutne nesuglasice i skrenuti fokus medijske pažnje sa oprosta milionskog duga“, kazao je Abović, pozivajući Tivćane obiju vjerosipovjesti da ne nasijedaju na takve provokacije.

U otvorenom pismu Ministarstvu kulture i Upravi za zaštitu kulturnih dobara, Deković je upozorio na najave da je na Prevlaci napravljena nova manastirska riznica i da je mitropolit SPC Amfilhije najavio potpunu obnovu srednjovjekovnog manastira Svetog Arhangela Mihaila čiji su ostaci vidljivi na zapadnom kraju ostrva. Iz Vijeća su pitali nadležne da li je dozvoljeno na zaštićenom arheološkom lokalitetu graditi ili samo izvršiti konzervatorske zahvate. Iz Matice Boke ocijenili su da inicijativa Hrvatskog nacionalnog vijeća nema uporište u stvarnim činjenicama.

“Što daje posebno svjetlo na višak zluradosti i istovremeno manjak objektivnosti, Izražavamo čuđenje što su potpisnici pisma Tivćani i Bokelji rimokatoličke vjere koji daleko od toga da su stručni i upućeni u ovu temu. Ipak bi trebalo da su hrišćani koji bi morali da razumiju i baštine zajedničke hrišćanske vrijednosti sa svojim prijateljima i komšijama pravoslavcima, čija je generacijska želja da se obnovi kult ovoga svetilišta”, kazali su u Matici Boke, dok Abović smatra da DPS, kao nominalno građanska partija, potpirivanje međunacionalnog spora stavlja u zadatak nacionalnoj grupaciji “koja je njihov pouzdani politički satelit”.

Ministarstvo sprovelo analizu 2017. godine

Odgovarajući na dopis Dekovića, ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da je Ministarstvo sredinom 2017. obrazovalo stručni tim za sprovođenje i praćenje aktivnosti na manastirskom kompleksu.

“U sastav tog tima su uključeni najrelevantniji stručnjaci iz zemlje i regiona, a čiji je zadatak bio da na osnovu neposrednog uvida na terenu i uvida u stručnu dokumentaciju, te nalaza do kojih se došlo u toku sprovedenih arheoloških istraživanja i drugih aktivnosti, kako u pogledu karaktera i obima istraživačkih radova, tako i u pogledu rješenja za prezentaciju i revitalizaciju Manastirskog kompleksa Sv. Arhanđela Mihaila na Prevlaci kod Tivta, sa više aspekata (konzervatorski, kulturno-istorijski, arhitektonski, arheološki, muzeološki, statički...). Stručni tim je realizovao aktivnosti i sačinio izvještaj sa zaključcima”, kazao je Bogdanović.

Bonus video: