Život u šumi: Četvoro djece odrasta pod šatorom

Djeca su samo slegla ramenima na pitanje da li im je hladno, kazavši da su u šator ubacili furunu da se ugriju kada uspiju da nabave drva
100 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2014. 17:33h

Šestočlana romska porodica već dvadesetak dana živi u improvizovanom šatoru u šumi, na Koniku u Podgorici.

Reporteri “Vijesti” vidjeli su u četvrtak troje male djece ispred šatora, a četvrto - novorođenče - bilo je sa roditeljima u gradu.

Najstariji dječak objasnio je da sa ocem i majkom žive u šatoru na Ćemovskom polju, ne znavši da odgovori kada će se roditelji vratiti i donijeti nešto za jelo.

Pokazavši rukama kolikog je uzrasta beba koju su roditelji poveli sa sobom, kazao je da se igraju na livadi i čuvaju svoj dom - jedino mjesto na kojem se osjećaju sigurno.

Ubacili furunu da se ugriju kada imaju drva (FOTO: Vesko Belojević)

Dok je on razgovarao sa reporterima “Vijesti”, njegov mlađi brat pazio je dvogodišnju sestru.

Djeca su samo slegla ramenima na pitanje da li im je hladno, kazavši da su u šator ubacili furunu da se ugriju kada uspiju da nabave drva. Djelovalo je da su djeca veoma složna, iako je jasno da ih život ne mazi.

Najstariji dječak rekao je da se donedavno školovao u Beranama, ali da sada ne ide u školu. Kazao je da se druži samo sa članovima porodice, ne znavši koliko dugo će još morati da žive u šatoru.

Namještaj nemaju, griju se na furunu

Kroz krov šatora, napravljenog od najlona i dasaka, virio je sulundar od furune, postavljene na samom ulazu, ispred kojeg su na zemlji prostrta dva itisona.

Nedaleko od šatora, sjeverac je pokušavao da osuši tri šarena ćebeta.

U šatoru je bilo samo nekoliko trošnih stvari, bez ikakvog namještaja, čak ni kreveta.

Ispred se nalazilo plinsko kuvalo.

Galerija

Bonus video: