Naši u Americi: Arsenijin put od Bara do Nijagare

"U crnogorskim srednjim školama, učenici nijesu opterećeni sa mnogo pravila. U Americi je sve organizovano i poštuju se striktna pravila
65 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2014. 15:00h

Arsenija Zlatičanin iz Sutomora, jedna je od devet učenika na razmjeni koja pohađa Nijagara srednju školu u SAD, preko Međunarodnog programa razmjene.

Sada živi u mjestu Fens u američkoj državi Viskonsin.

Stanuje kod Majka Karltona, koji radi u fabrici koja se bavi proizvodnjom papira i njegove supruge Zone, koja je učiteljica u Nijagara osnovnoj školi. Njihova kćerka Džena je pripadnica američke mornarice.

"Zaista sam imala sreće kada se radi o porodici kod koje živim. Oni su predivni", rekla je Arsenija za lokalne medije.

"U Crnoj Gori učenici rade šta im je volja, što nije dobro kada je u pitanju sticanje kvalitetnog obrazovanja"

"Kultura u Americi je potpuno drugačija od crnogorske. Škole su takođe potpuno drugačije. Kod nas ne postoje školski klubovi, već ukoliko neko želi da se bavi sportom može da trenira u gradskim klubovima", prenosi lokalni portal Aresenijine utiske.

U Crnoj Gori se bavila odbojkom i karateom, a u Nijagari odbojkom i košarkom. Planira da se oproba i u atletici.

"U crnogorskim srednjim školama, učenici nijesu opterećeni sa mnogo pravila. U Americi je sve organizovano i poštuju se striktna pravila. U Crnoj Gori učenici rade šta im je volja, što nije dobro kada je u pitanju sticanje kvalitetnog obrazovanja", rekla je Arsenija.

Mlada Crnogorka kaže da je i ocjenjivanje potpuno drugačije i objašnjava da u Nijagari nastavnici za ocjenjivanje koriste laptopove: "Sviđaju mi se nova iskustva koje sam stekla, učenje engleskog jezika i upoznavanje novih ljudi. Ali mrzim vremenske uslove, ovdje je užasno hladno".

"Prvo ću pohađati komjuniti koledž (dvije godine), a onda planiram da se prebacim na Državni univerzitet Arizone"

Ako se izuzme hladnoća, u Viskonsinu je lako živjeti, a posebno joj se sviđa lanac brze hrane Taco Bell.

"Mislila sam da će mi biti teško, ali uz pomoć porodice koja me je ugostila, nastavnika i prijatelja, vrlo brzo sam se prilagodila”, kaže ona. Arsenija je putovala u američke države Ilinois i Mičigen, a za vrijeme proljećnog raspusta posjetila je Las Vegas: "Shvatila sam koliko porodica i prijatelji znače sada kada sam toliko udaljena od njih. Ne mogu dočekati da ih ponovo vidim i zagrlim".

Arsenija planira da se na ljeto vrati u Crnu Goru, a nakon toga da ode da živi sa svojom sestrom u Feniks, u SAD: "Prvo ću pohađati komjuniti koledž (dvije godine), a onda planiram da se prebacim na Državni univerzitet Arizone".

Bonus video: