Konflikt interesa: Čekaju papire za Nebojšu Popovića

Popović, koji je do skoro bio pomoćnik ministra, radi za “Lušticu”
161 pregleda 2 komentar(a)
Slobodan Leković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Slobodan Leković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.04.2014. 13:23h

Komisija za sprečavanje sukoba interesa nije se bavila mogućim konfliktom interesa bivšeg zamjenika ministra turizma Nebojše Popovića, koji je sa mjesta Vladinog predstavnika u “Luštici divelopment” prešao na mjesto njenog glavnog pravnika. Popović je do sredine januara bio predstavnik 10 odsto državnog kapitala u “Luštici”, dok sa 90 odsto raspolaže “Oraskom Divelopment” egipatskog biznismena Samiha Savirisa, za koga Popović sada radi.

Iako je Zakon o sprečavanju sukoba interesa jasan da javni funkcioner ne može dvije godine nakon prestanka funkcije da nastupa pred organom vlasti u ime firme za koju sada radi, posebno u predmetima o kojima je odlučivao kao zvaničnik, Komisija se za njega nije interesovala. “Još nijesmo dobili njegov izvještaj nakon što je napustio funkciju”, rekao je “Vijestima” Slobodan Leković, predsjednik Komisije.

“Vijesti” su krajem februara objavile da je Vlada 30. januara Popovića zamijenila Predragom Jelušićem. Popović, koji je bio i sekretar za razvojne projekte Vlade, je prešao u “Lušticu”, u čijem je odboru bio pet godina. Za to je primao i naknadu od Vlade koja je prve dvije godine iznosila 300 eura, a zatim je povećana na 500 eura. Uz platu pomoćnika ministra turizma, on je zarađivao i sa mjesta u Tenderskoj komisiji koja se bavila privatizacijom u turizmu. Tako je Popović posljednjih godina zarađivao više od 1000 eura mjesečno, dok je njegova supruga, nastavnica u podgoričkoj osnovnoj školi, imala platu od 400 do 480 eura. Popović nije bio spreman da komentariše eventualni konflikt interesa. Prvo je rekao “Vijestima” da je u gužvi i da ga pozovemo kasnije, nakon čega je ignorisao telefonski poziv.I bivši ministar turizma Predrag Nenezić prešao je u firmu sa kojom je sklapao ugovor kao vladin zvaničnik. Nenezić, kome je funkcija prestala 2011. godine, je član Upravnog odbora Orascomove kćerke-firme “Luštica Development” u Tivtu.

Bonus video: