Kako je premijerov prijatelj krio imovinu: Vilu Montenegro prodao sebi

Dokumentacija do koje su došle „Vijesti“ upućuje da je Subotić i dalje ostao vlasnik vile, zaštitivši svoj interes iza ofšor kompanije
426 pregleda 12 komentar(a)
Vila Montenegro, Foto: Zoran Đurić
Vila Montenegro, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.04.2014. 17:04h

Kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane od prodaje svog hotela “Vila Montenegro” naspram grad hotela “Sveti Stefan” 2010. godine zaradio je 5,2 miliona eura.

“Vilu Montenegro” kupila je ofšor kompanija sa britanskih Djevičanskih ostrva “Manola Management” LTD.

Dokumentacija do koje su došle „Vijesti“ upućuje da je Subotić i nakon navodne “prodaje” ostao vlasnik vile, zaštitivši svoj interes iza ofšor kompanije sa dalekih ostrva.

Okružni sud u Beogradu u oktobru 2009. godine donio je rješenje da se Subotiću privremeno oduzme “Vila Montenegro" do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega zbog organizovanog kriminala i šverca cigareta.

Ministarstvo finansija, na čijem čelu je tada bio ministar Igor Lukšić, početkom januara 2010. godine vratilo je “Vilu Montenegro” Subotiću i poništilo odluku Okružnog suda u Beogradu zbog navodne prekršene procedure.

Upravo taj momenat ekspresno je iskoristio Subotić i 13. januara te godine zaključio aneks ugovora kojim prodaje parcelu od 746 kvadata na kojoj je izgrađena “Vila Montenegro” od 959 kvadrata po cijeni od 2.616.000 eura.

Da je Subotić u “odličnim odnosima” sa “Manola menagementom” upućuje i to, da je ta ofšor firma, dvije godine nakon što je zvanično postala vlasnik, pristala da založi luksuznu “Vilu Montenegro” Prvoj banci, koju vodi premijerov brat Aco Đukanović, i to na ime kreditnog zaduženja Subotića.

To piše u kupoprodajnom i aneksu ugovora, koji je Subotić, pred cetinjskim Osnovnim sudom, zaključio sa “Manola managementom”. Takođe može se vidjeti da je u rješenju budvanskog katastra iz 2012. upisana hipoteka Prve banke.

„Manolu Management“, kako se navodi u dokumentima, u koje su “Vijesti” imale uvid, zastupao je advokat Branko Čolović.

Čolović je pravni zastupnik biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, bliskog Canetovog i prijatelja premijera Mila Đukanovića.

Čolović je od ofšor firme dobio potpuno odriješene ruke da po Crnoj Gori kupuje nekretnine koje se njemu svide i po cijeni koju on procijeni.

Kuprodajnim ugovorom “Manola management” prije kupovine “Vile Montenegro” namjeravao je da kupi kompletnu Canetovu imovinu na Svetom Stefanu, ali je budvanski katastar, na čijem se čelu nalazila Mirjana Marović, odbila da ovu ofšor kompniju uknjiži kao vlasnika vile i dvorišta, zbog, kako je navedeno, zabrane koju je stavio Okružni sud u Beogradu.

Ofšor kompanija, ipak se tada odlučila da kupi zemljišni kompleks od nekih 1.790 kvadrata sa malom prizemnom kućom od 114 kvadrata za 2,5 miliona eura.

Samo dva mjeseca kasnije, 13. januara 2010. Subotić “prodaje” i parcelu od 746 kvadata na kojoj je izgrađena “Vila Montenegro”.

Subotić tada izostavlja mali komad zemlje od 464 kvadrata, koji se u katatstru vodi kao voćnjak.

On je to zemljište krajem novembra 2004. kupio od staromještana za 116.000 eura.

Interesantno je to da ofšor kompanija nepozantog vlasnika, sa adresom Trust Offices 197, Road Town, Tortola, nakon kupovine „Vile Montenegro“ i dalje ostaje u dobrim vezama sa Subotićem.

Početkom aprila 2012. Prva banka upisuje hipoteku od 120.000 eura na “Vilu Montenegro”, nakon što Manola management pristaje da založi, kako se navodi, 5,2 miliona eura procijenjen hotel na ime kredita koji je u martu iste godine firma „Tolmat travel tours”, čiji je vlasnik Stanko Subotić Cane, uzela kod Đukanovićeve banke.

Čoloviću dali odriješene ruke da kupuje sve što mu se svidi

Punomoć da zastupa Manola Management i kupuje nekretnine u njegovo ime, advokatu Branku Čoloviću potpisao je Nikos Tsiakkas.

U punomoćju, u koje su “Vijesti” imale uvid, Tsiakkas je naznačen kao zastupnik Carmenia limiteda, direktora IWD korporacije i kao direktor Manola Management limiteda.

Potpis je stavljen u prisustvu Alpha secretary limiteda, sekretara kompanije.

“Punomoćje se daje gospodinu Branku Čoloviću da kupi u naše ime bilo koju nekretninu u Crnoj Gori, od bilo kojeg prodavca, po bilo kojoj kupoprodajnoj cijeni i pod uslovima koje on smatra prikladnim“, piše u tom dokumentu, koji je ovjeren na godinu.

Čolović je imao ovlašćenje da predstavlja Manola Menagement pred svim institucijama u Crnoj Gori. Punomoćje je isteklo 25. oktobra 2010. godine.

Bonus video: