Reforma administracije u Crnoj Gori tek počela

Ocijenjeno da javne službe glavni posao tek čeka, kako bi Crna Gora dobila što efikasniju lokalnu i javnu upravu, što će biti jedan od porioriteta prilikom ulaska u EU
0 komentar(a)
kredit, dug, papir, kancelarija, Foto: Shutterstock
kredit, dug, papir, kancelarija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.04.2014. 19:11h

Reforma lokalne i državne administracije u Crnoj Gori tek je počela, ali je primjena dva projekta EU značajno doprinijela ubrzanju promjena u toj oblasti.

To je ocijenjeno na završnoj konferenciji "Značaj upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi u Crnoj Gori", održanoj u Regionalnoj školi za državnu upravu (ReSPA) u Danilovgradu.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati AAM projekta "Podrška Upravi za kadrove" i LOGINTS projekta "Podrška implementaciji Nacionalne trening strategije za lokalnu samoupravu" koji su pokrenuti sa ciljem da doprinesu razvoju upravljanja ljudskim resursima na centralnom i lokalnom nivou i primjeni evropskih standarda u ovoj oblasti.

Zaključeno je da su ti projekti opravdali očekivanja i pozitivno se odrazile na rad lokalnih uprava koje su postale otvorenije za građane u ispunjavanju njihovih zahtjeva.

Na tu temu govorili su šef operativnog sektora delegacije EU Andre Lis, direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković, državni sekretar MUP-a Jadranka Vojinović, Rafik Bojadžić iz Zajednice opština i direktor ReSPA-e Suad Musić.

Ocijenjeno je da javne službe glavni posao tek čeka, kako bi Crna Gora dobila što efikasniju lokalnu i javnu upravu, što će biti jedan od porioriteta prilikom ulaska u EU.

Lis je istakao da su u Crnoj Gori vidljive promjene u toj oblasti, ali treba još dosta uraditi kako bi se sistem približio javnim pravilima zemalja EU.

"Najvažniji elementi naših projekata su obuka javnih službenika i unapređivanje njihovog znanja, a poseban je naglasak na primjeni stečenih vještina", rekao je on.

Vojinović je objasnila da su u Crnoj Gori usvojeni novi zakoni iz oblasti javne uprave, naglašavajući da je to samo prvi korak kako bi se administracija približila građanima.

"U državnoj adminidstraciji najvažniji su zaposleni, a nakon sprovođenja projekata EU možemo očekivati njihovu bolju efikasnost u pružanju usluga građanima", kazala je ona.

Vuković je govorila o rezultatima projekata EU ističući da su oba programa primjenjivana istovremeno, jer su imali isti cilj. Ona je dodala da je većina ciljeva postavljena projektima ispunjena.

"Lokalni, evropski i stručnjaci Uprave za kadrove nakon jednogodišnje obuke kroz evropske projekte, mogu da tvrde da su dobili dobar proizvod i da će nam on biti vodič u stvaranju ekonomične administracije...Završili smo dva projekta, ali to je za nas tek početak stvaranja nove javne uprave", rekla je Vukovićka.

Bonus video: