Medenica: Strateški cilj je jačanje nezavisnosti sudstva

Ona je, u prošlogodišnjem izvještaju o radu sudova, navela da će Crna Gora nastojati da ozbiljno i potpunosti odgovori na zahtjeve
7 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.04.2014. 11:13h

Strateški ciljevi crnogorskog sudstva su jačanje njegove samostalnosti, nezavisnosti, efektivnosti i pouzdanosti tako da bude u ravni sa državama članica Evropske unije, kazala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je, u prošlogodišnjem izvještaju o radu sudova, navela da će Crna Gora nastojati da ozbiljno i potpunosti odgovori na zahtjeve koji će se narednih godina postaviti pred sudskom vlašću.

“Nakon ustavnih promjena kojim je elimisan politički uticaj na izbor predsjednika Vrhovnog suda, nezavisnost sudstva ojačaće se uspostavljanjem jedinstvenog sistema izbora sudija, kriterijuma za njihovo dobrovoljno trajno upućivanje, razradom kriterijuma za napredovanje i uvođenjem sistema periodičnog ocjenjivanja sudija”, rekla je Medenica.

Sve to, kaže ona, pratiće i podsticajne mjere unapređenja profesionalizacije članova Sudskog savjeta, jačanje finansijske nezavisnosti sudstva, administrativno i finansijsko jačanje kapaciteta Centra za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije, kao krovnog tijela za usavršavanje i obuku sudija i državnih tužilaca, ali i onih koji to namjeravaju da to postanu.

“Osnaživanje nepristrasnosti sudstva podrazumijeva nastavak reforme pravosudnog informacionog sistema (PRIS) kao osnove za elektronsku dodjelu predmeta bez uticaja ljudskog faktora i izvora pouzdanih statističkih izvještaja”, kazala je Medenica.

Prema njenim riječima, jačanje odgovornosti nosilaca sudijske funkcije usmjerena je ka zakonskoj uspostavi objektivnih razloga za disciplinsku odgovornost, unapređenju transparentnosti disciplinskih i postupaka za razrješenje sudija u skladu s evropskim standardima.

Bonus video: