CGO: Vlast kriva za stanje u tužilaštvu

Marić je agenciji MINA rekao da stanje u tužilaštvu primarno zavisi od političke volje
1 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Boris Marić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.04.2014. 13:53h

Vladajuća struktura u Crnoj Gori odgovorna je za VD stanje u tužilačkoj organizaciji, smatraju u Centru za građansko obrazovanje.

"Imamo sistemski problem gdje se VD stanjem pokriva neizvedenost pravnog sistema, što direktno utiče na kvalitet borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala“, ocijenio je pravnik u toj nevladinoj organizaciji, Boris Matrić.

Marić je agenciji MINA rekao da stanje u tužilaštvu primarno zavisi od političke volje.

"Kako je činjenica da vladajuća struktura ne želi da tužilačka organizacija dobije potreban nivo samostalnosti, kao posljedicu imamo VD stanje koje u bitnom osporava potreban razvoj tužilačke organizacije u odnosu na obaveze koje je Crna Gora preuzela u procesu pregovora sa Evropskom unijom (EU)", naveo je Marić.

Prema njegovim riječima, odgovornost za VD stanje u tužilačkoj organizaciji snosi vladajuća struktura.

Na pitanje kako se to stanje može odraziti na dinamiku pregovora sa EU, Marić je kazao da su obaveze koje proizilaze iz poglavlja 23 i njihovo ispunjavanje, od suštinske važnosti za otvaranje procesa stvaranja pravne države.

"Osim uklanjanja VD stanja iz tužilačke organizacije, Crna Gora mora stvarati cio sistem tužilaštva sposoban da u cjelosti kontroliše istražne radnje i na temelju relevantnih činjenica podiže optužnice za krivična dijela korupcije i organizovanog kriminala", kazao je Marić.

Ključno pitanje je, kako je naveo, da li ima političke volje za to, a VD stanje govori o njenom nedostatku.

Bonus video: