Opština Rožaje zabrinuta za beransko smeće, umjesto za svoju deponiju uz Ibar

"Umjesto da vode brigu gdje završava klanični otpad iz mesne industrije iz te opštine... Kalač daje sebi za pravo da se bavi komunalnom infrastrukturom druge opštine“
80 pregleda 119 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2014. 17:24h

Miješanje lokalne uprave Opštine Rožaje u unutrašnja pitanja Berana o izboru lokacije za privremeno odlaganje otpada pokušaj je manipualcije javnosti, iza kojeg stoji interesna grupe koja se vodi isključivo ličnim i partijskim interesima, ocijenjeno je iz ekološkog pokreta Ozon.

Kako su kazali, u momentu dok se lokalna uprava opštine Rožaje "brine" o negativnim uticajima odlaganja otpadom na teritoriji susjedne opštine, u njihovom dvorištu gori gradska deponija koja se nalazi se u neposrednoj blizini rijeke Ibar.

To je, smatraju u Ozonu, najrelevantiji pokazatelj stvarne zabrinutosti lokalne uprave opštine Rožaje za životnu sredinu i zdravlje ljudi.

"Umjesto da vode brigu gdje završava klanični otpad iz mesne industrije iz te opštine ili kako spriječiti da svi vodotoci budu tekuće deponije, Kalač uz logističku podršku onih kojima životna sredina svakako nije među prioritetima, daje sebi za pravo da se bavi komunalnom infrastrukturom druge opštine“, naveli su iz te organizacije.

Prema njihovim riječima, da to što opština Rožaje nema zakonom definisan način upravljanja otpadom nikako ne može da se dovede u pitanje sa neuspjehom projekta sanitarne deponije u Beranama za koji ne postoji ni potrebna projektna dokumentacija i dozvole.

Foto: Ozon

"To se dovodi u pitanje sa nesposobnošću aktuelne lokalne uprave na čelu sa iznenada ekološki osvješćenim čelnicima, koja nije bila u stanju ni da ispuni uslove definisane članom 78. Zakona o upravljanju otpadom, koji se tiču privremenog odlagališta otpada i zašta treba da snosi odgovornost“, kazali su iz Ozona.

Oni će predložiti da se naplaćeni novac od lokalnih uprava ponovo ulažu u iste lokalne zajednice, čime će se zaštiti javni interes.

Kako su kazali, Vlada Crne Gore opredjelila je novac za sanaciju Vasovih voda, „neprikladne lokacije za koju nijesu postojali uslovi ni da se uvede u kontekst privremenog odlagališta a kamoli potrebne dozvole za izgradnju regionalne sanitarne deponije“.

"Time se preuzela i obaveza na državnom nivou da se doprinese rješavanju problema smeća iz te opštine, koje je isključivo zbog nesposobnosti bivše garniture lokalne uprave uzurpiralo cijelu Crnu Goru, odnosno prevazišlo okvire lokalnog problema“, rekli su iz Ozona.

Sa protesta protiv deponije na Cmiljevici, Foto: TV Vijesti

Oni smatraju da je neophodno promijeniti sam pristup strategiji upravljanja otpadom u Crnoj Gori i otvoriti mogućnost i za nove savremene tehnologije, koje bi u zavisnosti od specifičnosti i kvaliteta životne sredine u pojedinim opštinama bilo moguće primjeniti.

"Mišljenja smo da su lokacije za privremeno skladištenje otpada poptuno promašena ideja i da je potrebno odmah početi sa prevencijom i primarnom selekcijom otpada u domaćinstvima, uz uvođenje podsticajnim mjera za one koji poštuju Zakon, kao i sankcija za sve koji ga svjesno krše“, kaže se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: