Sporan lokalitet za deponiju: Rožajci neće odustati od protesta

Biolozi zabrinuti za eko sistem u okolini grada i kvalitet voda
89 pregleda 17 komentar(a)
Rožaje, peticija. odlaganje smeća, Foto: Aida Skorupan
Rožaje, peticija. odlaganje smeća, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 06.04.2014. 07:32h

Predsjednik Opštine Rožaje Nusret Kalač i sinoć je bio uz oko stotinu sugrađana koji su se treću noć okupili u blizini tunela Lokve, na putu ka deponiji koju je projektovala beranska opština, kako bi spriječili eventualno odlaganje otpada u netaknutoj prirodi nadomak turističko - rekreativnih centara Lokve, Turjak i Skrivena.

Okupljeni su prošetali do lokacije na kojoj je planirano buduće smetlište, a koja je od mjesta protesta udaljena oko 1, 5 kilometara. Najavili su da će okupljanja i rekreativne šetnje sa porukom "Mi ovdje vidimo park, a ne smetlište" trajati sve do rješavanja problema, odnosno dok komšije ne odaberu novu lokaciju za odlaganje komunalnog i medicinskog otpada.

Peticiju protiv takve odluke beranske uprave potpisalo je preko 3.500 Rožajaca.

Pored ekoloških, turističkih, zdravstvenih i ekonomskih, njihovo negodovanje podstakli su i sentimentalni razlozi. Buduća deponija planirana je na teritoriji iza tunela Lokve koja gravitira ka Rožajama a koja je toj opštini, prema mišljenju mnogih „nepravedno oduzeta“.

"Prema mišljenju većine građana radi se o spornoj teritoriji za koju su Rožajci i emotivno vezani“, rekao je na vanrednoj sjednici rožajske skupštine predsjednik kluba SDP-a Idriz Nurković.

Biolog i predstavnik NVO "Priroda i baština", mr. Halil Markišić vjeruje da onaj ko je predložio tu lokaciju za deponiju "ne poznaje taj prostor i ne zna šta on znači za budućnost i Rožaja i Berana, posebno za razvoj turizma obje opštine“.

On smatra da bi odlaganje komunalnog otpada na Cmiljevici bili ugrožene vode, poljoprivredno zemljište, šumski ekosistemi i neki neponovljivi rariteti.

Književnik, novinar i mikolog Ibrahim Hadžić smatra da bi beransko rješenje bilo smrtna presuda za Rožajce, "ne zbog zle namjere komšija već zbog konfiguracije odabranog terena, odnosno sliva voda i strujanja vazduha", zbog čega bi se u grad na Ibru slivale zagađene rijeke i vazduh. A.S.

Bonus video: