Novih 1.4 miliona za naučno-istraživačke ustanove

Nakon dvije faze eksterne evaluacije izabrana su četiri visoko preporučena projekta, koja će biti finansirana u naredne tri godine
0 komentar(a)
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
univerzitet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.04.2014. 15:30h

Ministarstvo nauke izabralo je tri naučna projekta sa univerzitetskih jedinica državnog univerziteta, i jedan sa Univerziteta Donja Gorica, koja će sa 1,4 miliona eura finasirati naredne tri godine.

Na konferenciji Ministarstvo povodom rezultata Konkursa za dodjelu grantova za projekte istraživanja i razvoja, saopšteno je da se na konkurs prijavilo 29 institucija - 15 sa Univerziteta Crne Gore, po tri sa Univerziteta Mediteran i Univerziteta Donja Gorica i osam sa ostalih fakulteta i licenciranih naučnoistraživačkih ustanova.

Na konferenciji je saopšteno da su, nakon dvije faze eksterne evaluacije izabrana četiri visoko preporučena projekta, koja će biti finansirana u naredne tri godine.

Odabrani su projekti CS-ICT, Elektotehničkog fakulteta, čiji je rukovodilac profesor Srđan Stanković kao i PRODE, Fakulteta za politehniku UDG, čiji je rukovodilac profesor Vladimir Mako.

Među odabranima je i projekat LOVĆEN, Biotehničkog Fakulteta Univerziteta Crne Gore, čiji je rukovodilac doktor Igor Pajović, kao i Projekat SUST-MARINA, Fakulteta za pomorstvo Univerziteta Crne Gore, čiji je rukovodilac profesor Branislav Dragović.

Nakon realizacije Konkursa i potpisivanja ugovora sa četiri prvorangirane insitucije, Ministarstvo nauke će sredinom ove godine raspisati novi Konkurs za dodjelu grantova za projekte istraživanja i razvoja.

"Dugoročan cilj jeste da se kroz grantove naučnoistraživačkim institucijama u Crnoj Gori pomogne da podignu nivo svojih istraživanja i labaratorijske opreme, kako bi bile spremne da u budućnosti dobiju status Centra uspješnosti", pojasnili su iz Ministarstva.

Bonus video: