Beranci donijeli odluku: Smeće se privremeno odlaže na Šemovcu

U Rožajama je danas, na gradskom trgu, potpisivana peticija protiv predloga beranske Skupštine da se privremena deponija locira na prostoru planine Cmiljevica
179 pregleda 232 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2014. 20:19h

Odbornici koalicije "Zdravo Berane SNP – DF" usvojili su danas odluku o određivanju lokacije Šemovac za privremno skladištenje komunalnog otpada za opštinu Berane.

Odluci o tome prethodila je duga rasprava u kojoj su odbornici DPS tražili da se ovo pitanje odloži dok se ne izjasne državni organi, odnosno da treba sačekati jer se građani Rožaja bune, a odbornici vladajuće koalicije optužili kolege iz DPS-a da su advokati predsjednika Rožaja Nusreta Kalača i da su u partijskoj sprezi sa njim.

"Vi plačete za Kalačem, a Kalač truje dvije države svojom deponijom. Nema grada pored Ibra da nije tužio Rožaje zbog trovanja te rijeke. Nema turiste koji uđe u Crnu Goru da ne osjeti smrad sa rožajske deponije. I ja ću da podnesem krivičnu prijavu protiv opštine Rožaje zbog ometanja saobraćaja. A vi još hoćete da nam oduzmete teritoriju. Šemovac je teritorija opštine Berane"m rekao je odbornik Savo Vučetić (SNP).

Na sjednici lokalnog parlamenta, koju je danas po hitnom postupku sazvao predsjednik Opštine Nusret Kalač, jednoglasno je usvojen zaključak kojim se traži od nadležnih državnih organa da u skladu sa Zakonom zaustave sve aktivnosti Lokalne uprave u Beranama na donošenju Odluke o odlaganju čvrstog otpada na lokaciji Šemovac, na lokalitetu planine Cmiljevica, u blizini ski centara Turjak i Lokve.

Kalač je kazao da u potpunosti razumije probleme sa kojima se suočavaju lokalne vlasti u Beranama, ali da smatra krajnje nekorektnim da buduća privremena deponija bude u neposrednoj blizini Rožaja, na teritoriji koja je u republičkim planskim dokumentima označena kao turistička zona dvije opštine.

"U tom dijelu je već izgrađena određena turistička infrastruktura pa bi privremena deponija značila zaustavljanje razvoja te privredne grane za dvije opštine. Negativne posledice bi trpljeli i biljni i životinjski svijet, te najmanje dvije rijeke. Razumijemo probleme sa odlaganjem otpada sa kojima se suočava beranska opština, ali vjerujemo da je ovo iznuđeno rješenje koje može prouzrokovati dalekosežne posledice za dva grada. Nadamo se da će lokalna vlast u Beranama i nadležne državne institucije prepoznati sveopšte dugoročne interese i donijeti odluku koja neće ugorziti privredni razvoj i međuljudske odnose”, rekao je Kalač.

On se protestnim pismima obratio premijeru Milu Đukanoviću, ministru održivog razvoja i turizma Branimiru Gvozdenoviću, generalnom direktoru Direktorata za upravljanje otpadom i komunalnim razvojem Siniši Stankoviću, predsjedniku Opštine Berane Dragoslavu Šćekiću I predsjedniku Skupštine Opštine Goranu Kikoviću.

U Rožajama je danas, na gradskom trgu, potpisivana peticija protiv predloga beranske Skupštine da se privremena deponija locira na prostoru planine Cmiljevica.

Peticiju „Stop deponiji“ za oko sat vremena potpisalo je preko 600 Rožajaca. Blizu stotinu njih već se okupilo na Lokvama. Mirnim protestima se iz minuta u minut pridružuju i ostali sugrađani.

Grupa građana je kroz grad nosila parole "Zdravo Berane, a smeće u Rožaje" i "Ako smo vam dali zemlju, ne damo vam zdravlje", aludirajući na činjenicu da je riječ o prostoru koji je do prije oko dvije decenije pripadao rožajskoj opstini, kada je odlukom Skupštine Crne Gore pripojen Beranama.

BS protiv odlaganja smeća na Cmiljevici

Bošnjačka stranka će preduzeti sve zakonske korake i iskoristiti sva legitimna sredstva da stopira izgradnju deponije na području planine Cmiljevica, saopšteno je iz Opštinskog odbora te partije u Rožajama.

"Podsjećamo kolege iz Berana da je lokacija koju su oni planirali za novu deponiju označena u zvaničnim državnim dokumentima kao turistička zona. Na prostoru od svega par kilometara već decenijama postoje dva turistička kompleksa čiji bi dalji rad kao i budući razvoj ovom deponijom bio doveden u pitanje. Na tom potezu je i tok dvije rijeke kao i netaknuta priroda sa raznolikim biljnim i životinjskim svijetom što bi za posledicu imalo narušavanje prirodne harmonije", navodi se u saopštenju koje potpisuje portparol OO Rožaje Mirsad Azemović.

TV Vijesti, Boban Obradović

Bošnjačka stranka, kako navode, "razumije potrebu nove vlasti u Beranama da u što hitnijem roku riješi problem sa odlaganjem otpada".

"Ali uzimajući u obzir navedene razloge mi ćemo insistirati i istrajati u namjerama da odbranimo prirodni poredak i spriječimo devastaciju pomenutog lokaliteta", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: