CGO: I sjutra akcija protiv korupcije

To je treća od šest planiranih uličnih akcija te NVO, tokom koje će biti podijeljen promotivni materijal koji ukazuje na oblike korupcije
1 komentar(a)
korupcija, Foto: Shutterstock.com
korupcija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.03.2014. 16:54h

Akcija Centra za građansko obrazovanje (CGO) - Pozovi: spriječi ili liječi korupciju, biće održana sjutra u Podgorici.

To je treća od šest planiranih uličnih akcija te NVO, tokom koje će biti podijeljen promotivni materijal koji ukazuje na oblike korupcije i vezanih nezakonitih radnji, kao i na njihovu štetnost po društvo, ali i kojima se ohrabruju građani da prijavljuju nezakonite radnje inspekcijskim organima.

Prva ulična akcija je održana 18, a druga 24. marta.

„Tokom ovih akcija su građani imali mogućnost da se informišu o oblicima korupcije i nezakonitih radnji koje mogu prijaviti Upravi za inspekcijske poslove, a na štandu su mogli anonimno popuniti prijavu i ubaciti u kutiju za prikupljanje prijava“, saopšteno je iz CGO-a.

Akcija se sprovodi u okviru projekta “Inspekcijom protiv korupcije!”, koji se realizuje kroz Program podrške civilnom društvu u oblasti krivičnog pravosuđa, a koji finansiraju Ambasada SAD u Podgorici, Biro Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona.

Iz CGO su podsjetili da su u okviru tog projekta otvorili i SOS liniju za prijavu korupcije inspekcijskim organima putem koje građani, kao i pravni subjekti, mogu prijaviti koruptivne radnje iz domena djelovanja inspekcijskih organa direktno CGO – u.

„Ta linija je dopuna postojećoj SOS liniji Uprave za inspekcijske poslove, ali i mogućnost da oni građani koji imaju više povjerenja u NVO sektor, nego u same institucije, prijavljuju slučajeve korupcije i drugih nezakonitih radnji”, objasnili su iz te organizacije.

Bonus video: