Najpoznatije osobe rođene u Crnoj Gori: Od Stefana Nemanje do Stevana Jovetića

Na trećem mjestu je kralj Nikola I Petrović, dok je na četvrtom Radovan Karadžić...
637 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Nemanja, Foto: Wikipedia
Stefan Nemanja, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 31.03.2014. 16:43h

Najpoznatija osoba na svijetu rođena na teritoriji današnje Crne Gore je Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića, pokazuje lista koju je sastavio američki naučni institut MIT.

Stefan Nemanja je rođen u tadašnjoj Ribnici, na teritoriji današnje Podgorice, a na listi ga slijedi Aleksandar I Karađorđević, koji je rođen na Cetinju.

Na trećem mjestu je kralj Nikola I Petrović, dok je na četvrtom Radovan Karadžić. Slijede Milovan Đilas, Dejan Savićević i Predrag Mijatović.

Listu od 10 imena zaključuju sadašnji premijer Milo Đukanović, Mirko Vučinić i Stevan Jovetić. Vjerovatno je najveće iznenađenje što na listi nema Petra II Petrovića Njegoša.

Interesantno da recimo na listi najpoznatijih osoba rođenih u Srbiji i predsjednik Filip Vujanović, koji je na toj listi 31. ispred recimo Nemanje Vidića, Novaka Đokovića...

U Srbiji je prvi Konstantin Veliki, zatim su tu i Jovijan, Mileva Marić, Vuk Stefanović Karadžić...

Najbrojnija kategorija poznatih ličnosti rođenih u Hrvatskoj je lista na kojoj su fudbaleri, među kojima je od njih 16, broj jedan Davor Šuker. Na listi poznatih rođenih u toj zemlji prvi je Dioklecijan, slijedi ga Josip Broz Tito, a tu je i Nikola Tesla. Političari novijeg doba koji su se našli na listi popularnih su Franjo Tuđman, koji je peti na listi na kojoj je 12 političara, što ga svrstava među najpopularnije. Hrvatska je mjesto rođenja i Ruđera Josipa Boškovića, matematičara i astronoma.

Ante Pavelić našao se na prvom mjestu rođenih u Bosni i Hercegovini. Nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić peti je na listi popularnih političara koji su rođeni u toj zemlji. Kao i Hrvatska, i BiH je zemlja rođenja velikog broja fudbalera (makar onih koji su se našli na listi popularnih na stranici Panteon). Broj jedan je Hasan Salihamidžić, bivši fudbaler, koji je nekada igrao za Bajern. Slijedi ga Edin Džeko.

Makedonija je rodno mjesto Justinijana I, koji je rođen 483 godine nove ere, te pjevača Tošeta Proeskog, koji je rođen u Prilepu, 1981, a koji je stradao u saobraćajnoj nesreći u oktobru, 2007, u Hrvatskoj. U Makedoniji je rođena i Majka Tereza.

Slovenija zemlja rođenja Žižeka, nobelovca i Arkana

Filozof Slavoj Žižek na listi je popularnih koji su rođeni u Sloveniji. Slovenija je zemlja rođenja i nobelovca Frica Pregla, koji je Nobelovu nagradu za hemiju dobio 1923. godine. Slovenija ima i listu najpoznatijih ličnosti sa kriminalnim dosijeom, među kojima je prvi na listi Željko Ražnatović Arkan.

Na listi popularnih političara rođenih na Kosovu, prvi je Konstancije I Hlor. On je rođen oko 250 godine nove ere, bio je jedan od tetrarha, car-savladar na Zapadu Rimskog carstva od 293. до 306. godine. Slijedi ga kralj Lazar Hrebeljanović.

MIT je listu predstavio na sajtu "Panteon", sa namjerom da okupi najpoznatije ličnosti iz cijelog svijeta.

Panteon“ je aktuelna platforma koja sve vrijeme dodaje nove podatke u svoju bazu, na osnovu čega se analiziraju ličnosti i njihova popularnost. Država rođenja određena je u odnosu na aktuelne državne granice, pa tako lista nema nužno veze sa nacionalnom pripadnošću ličnosti koje se na njoj nalaze.

Konačan raspored ličnosti, koji obuhvata period od 4000. godine prije nove ere do 2010. godine, zasnovan je često na veoma maloj procentualnoj razlici, pa i konačan raspored treba uzeti sa rezervom.

Bonus video: