Od septembra podnijeto 25 zahtjeva za hraniteljstvo

Od 25 zahtjeva devet je pozitivno riješeno. Od toga je šestoro djece već smješteno u hraniteljske porodice
101 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2014. 14:00h

U Crnoj Gori je, od početka kampanje Svako dijete treba porodicu, podnijeto 25 zahtjeva za nesrodničko hraniteljstvo, od čega je devet pozitivno riješeno, a ostali su u proceduri, saopšteno je na prezentaciji rezultata kampanje.

Kampanja je pokrenuta u septembru, a realizovanja je u okviru projekta Reforma sistema socijalne i dječije zaštite, koji sprovodi Vlada uz ekspertsku pomoć UNICEF-a i UNDP-a i uz finansijsku podršku Evropske unije (EU), sa ciljem da promovišu prava djeteta na život u toplom porodičnom okruženju.

Premijer Milo Đukanović je kazao da će Vlada, u saradnji sa međunarodnim partnerima, nastaviti da unaprjeđuje ambijent koji će ohrabriti i kreirati mogućnosti da djeca rastu u porodičnom okruženju, smještajem u srodničku ili nesrodničku hraniteljsku porodicu.

"To je obaveza svih, ne samo kao predstavnika vlasti ili institucija, već kao građana i roditelja“, poručio je Đukanović na prezentaciji rezultata kampanje.

Prema njegovim riječima, ostvareni rezultati su ohrabrujući.

"Od početka kampanje, od septembra prošle godine, centrima za socijalni rad širom Crne Gore podnijeto je 25 zahtjeva za nesrodničko hraniteljstvo, od čega je devet pozitivno riješeno. Od toga je šestoro djece već smješteno u hraniteljske porodice“, kazao je Đukanović.

On je, poređenja radi, naveo da je prije početka kampanje, u Crnoj Gori ukupno 14 djece bilo smješteno na takav način.

Đukanović je rekao da ohrabruje podatak da, prema posljednjem istraživanju sprovedenom u februaru, raste svijest građana o tom osnovnom ljudskom pravu i potrebi svakog djeteta da odrasta u toplom porodičnom okruženju.

"Raste i procenat crnogorskih građana koji misle da smještanje djece u institucije nije najbolji vid njihove zaštite. Oni vjeruju da hraniteljska porodica može pomoći djetetu da se razvije u zdravu osobu, što korespondira sa ciljevima, politikom i naporima Vlade“, naveo je on.

"Uz jačanje uloge hraniteljstva bićemo u mogućnosti da ostvarimo jasnu viziju – Crna Gora kao prva zemlja u regionu koja nema djecu mlađu od tri godine u institucijama“

On je ocijenio da se posvećenost Vlade cjelokupnoj reformi sistema dječje zaštite, koja se sprovodi u Crnoj Gori, ogleda u pozitivnim rezultatima koji su postignuti u okviru kampanje.

"Možemo sa ponosom da kažemo da četiri od pet građana Crne Gore smatra da je za dijete bez roditeljskog staranja bolje da bude smješteno u hraniteljsku porodicu, umjesto u instituciju“, rekao je Perks.

On je kazao da će kroz reformu biti nastavljena podrška biološkim porodicama, kako bi se one očuvale na okupu i time spriječilo napuštanje djece.

"Uz jačanje uloge hraniteljstva bićemo u mogućnosti da ostvarimo jasnu viziju – Crna Gora kao prva zemlja u regionu koja nema djecu mlađu od tri godine u institucijama“, poručio je Perks.

Predstavnik Delegacije EU, Andre Lis, rekao je da je Unija obezbijedila oko tri miliona EUR kao podršku reformi socijalne i dječje zaštite u Crnoj Gori.

On je naglasio da je svakom djetetu potrebno porodično okruženje, koje će ga zaštititi, voljeti, njegovati i pomoći mu da ostvari svoj potencijal.

"To je kolektivna odgovornost crnogorskog društva da obezbijedi da sva djeca odrastu u takvom okruženju i da imaju pun pristup svojim pravima“, naveo je Lis.

Predstavnica hranitelja, Ljubomirka Asović, govorila je o tome šta je nju i njenog supruga motivisalo da se, pored svoje kćerke, posvete podizanju još jednog djeteta.

Oni su, nakon što su podnijeli zahtjev, u januaru postali hranitelji jednomjesečne djevojčice što je, kako kaže Asović, donijelo ogromnu radost u njihov dom.

"Znam da nijesmo pogriješili, i da smo danas izuzetno srećni. Ljudi nalaze način da naprave radost u svom životu – mi smo izabrali ovaj“, naglasila je Asović.

Galerija

Bonus video: