Gornji Medun: I ljudske kosti kraj puta

Kraj groblja ima smeća, odjeće pokojnika, sanduka za ukop...
555 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2014. 15:33h

Uz kamenu ogradu seoskog groblja na Gornjem Medunu u Kučima, mještani godinama pale smeće, mrtvačke kovčege, odjeću pokojnika i cvijeće, a na deponiji ima i ljudskih kostiju.

Vesko Popović, čiji put prolazi sa te strane groblja, tvrdi da je dugo trpio ovakvu nekulturu, ali da je novi kovčeg prevršio svaku mjeru.

“Dugo sam pričao sa komšijama pokušavajući da riješim ovaj problem, ali nijesam želio da se zamjeram, pa nijesam reagovao. U ponedjeljak sam vidio drveni kovčeg, koji je ucijelo izbačen sa sve odjećom i čaršavom... Djeca su se uplašila... jer misle da mrtvac leži pored puta”, kazao je Popović juče “Vijestima”.

On je istakao da se često susreće sa jezivim prizorima, a dešava se, tvrdi, da i njegov pas ispred kuće donese cipele pokojnika, dio odjeće, ili neku kost...

Reporterima “Vijesti” pokazao je juče gomilu u krugu groblja na kojoj su mještani palili staro cvijeće, odjeću i otpad, a u pepelu su se mogli uočiti ostaci ljudskih zuba i lobanje.

Popović je istakao da zna čiji je “svaki sanduk i komad smeća” koji je bačen, ali da ne želi da to saopšti, već samo da “pokaže sa kakvom ćemo kulturom u Evropu”.

On je istakao da se obraćao svim komunalnim službama Glavnog grada, ali da niko od njih nije nadležan, jer je riječ o seskom groblju.

“Najbliži kontejner se nalazi nekoliko kilometara od groblja, mislio sam da bi se problem riješio ako bismo ih postavili na ulazu u groblje, ali iz 'Čistoće' nijesu željeli da mi izađu u susret”, kazao je Popović.

Iz “Čistoće” je, međutim, “Vijestima” saopšteno da su obišli groblje i utvrdili da nema potrebe za postavljanje kontejnera, jer ih, tvrde, već ima dovoljno.

Nuculović će pokušati da riješi problem

Predsjednik MZ “Doljani” Petar Nuculović smatra da samo mještani mogu da riješe problem.

“Gradske službe ne mogu da reaguju, jer je riječ o privatnim imanjima i seoskom groblju. Sanduci su nečije vlasništvo, neko je u njima držao svoje voljene, ipak se ne mogu bez njihovog odobrenja samo tako baciti”, kazao je Nuculović. Istakao je da će pokušati da pronađe mještane koji su kovčege i odjeću pokojnika ostavili kraj groblja, kako bi sve to bilo uklonjeno..

Galerija

Bonus video: