Poništen posao Pošte: Sporna šoping nabavka

To se odnosilo na usluge pregleda i servisiranja protivpožarnih aparata, instalacija i sistema
0 komentar(a)
Pošta, Foto: Boris Pejović
Pošta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.03.2014. 15:56h

Državna Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je nedavno žalbu firme Vatrostop iz Danilovgrada i poništila, zbog bitne povrede Zakona o javnim nabavkama (ZJN) zahtjev Pošte Crne Gore u vezi sa šoping nabavkom. To se odnosilo na usluge redovnog pregleda i servisiranja protivpožarnih aparata, hidrantske instalacije i sistema za dojavu požara u objektima ovog državnog preduzeća.

Komisija je u kontroli utvrdila da je žalba osnovana jer naručilac sporne nabavke u zahtjevu za dostavljanje ponuda nije predvidio obavezu da ponuđači, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju i Pravilniku MUP-a, moraju imati propisano ispitivanje, opremu i stručni kadar za vršenje ispitivanja protivpožarnih aparata.

Ova neusaglašenost zahtjeva za dostavljanje ponuda sa Zakonom mogla je dovesti u ovoj šoping nabavci “do diskriminacije ponuđača”.

Državna komisija utvrdila je da ta neusaglašenost predstavlja dovoljan razlog za poništenje zahtjeva za dostavljanje ponuda jer ona se naknadnim radnjama nije mogla otkloniti.

Po službenoj dužnosti zbog povrede Zakona Komisija je poništila u cjelosti i postupak šoping nabavke za izvođenje radova na izgradnji ogradnog zida iza gradskih kapela na gradskom groblju “Čepurci” u Podgorici, čiji je naručilac bilo preduzeće Pogrebne usluge.

Bonus video: