Na Sadinama će se ipak graditi i zgrade

Planirana je i procjena uticaja na životnu sredinu, a novac će obezbijediti Glavni grad
98 pregleda 4 komentar(a)
Sadine, Foto: Vesko Belojević
Sadine, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.03.2014. 18:54h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša donio je odluku o izradi DUP-a “Sadine”, u skladu sa kojim će moći da se grade zgrade za stanovanje, prodavnice, ugostiteljski i drugi objekti.

Planom je obuhvaćeno područje od oko 145 hektara.

U odluci je navedeno da je Prostorno-urbanističkim planom Glavnog grada za zonu Sadina planirana mještovita namjena, uključujuci i poljoprivredu.

Površine mješovite namjene su, kako je objašnjeno, predviđene za stanovanje i druge namjene, koje uključuju stambene objekte, prodavnice, ugostiteljske objekte, zanatske radnje, vjerske objekte, objekte za kulturu, zdravstvo i sport, poslovne i kancelarijske objekte..

“Obavezno je sprovođenje međunarodnog javnog konkursa za odabir funkcionalnog i održivog koncepta razvoja i arhitektonsko-urbanističkog oblikovanja. U okviru konkursa će se uraditi Studija kojom će se analizirati pogodnost terena za različite vrste namjena i dati smjernice za buduću detaljnu razradu ovog prostora”, piše u odluci.

Preporuka je, kako se navodi, da se prilikom prenamjene poljoprivrednog u gradsko-građevinsko zemljište oko polovina planira za zelenilo i pejzažno uređenje. Novac za izradu plana, u iznosu od 25.000 eura, obezbijediće Glavni grad. Planirana je izrada strateške procjene uticaja na životnu sredinu, za čiju izradu će Glavni grad izdvojiti 1.000 eura.

U Maslinama će možda da grade i opštu bolnicu

Urbanističkim projektom (UP) “Kasarna Masline”, područje od oko 38 hektara moglo bi da bude planirano kao prostor za stanovanje, poslovanje i izgradnju opšte bolnice i Instituta za bolesti srca. Odluku o izradi UP donio je Mugoša.

Na sajtu Glavnog grada je objavljeno da je Ministarstvo odbrane u okviru javne rasprave nacrta Prostorno-urbanistickog plana dostavilo dokument, kojim je zahtijevano da se prostor "Kasarna Masline", shodno zaključku Vlade, predvidi kao prostor za “stanovanje većih gustina”...

Bonus video: