Đukanovićeva firma: Redovni samo u zaboravljanju plaćanja poreza

Opštini Budva su tokom 2013. dugovali čak 43.000 eura...
0 komentar(a)
Košljun, Foto: Vuk Lajović
Košljun, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.03.2014. 14:13h

Global Montenegro, firma premijera Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, Opštini Budva na ime poreza duguje tačno 25.800 eura, što je nagomilano dugovanje zbog neredovnog izmirivanja poreskih obaveza u protekle tri godine.

Iz Opštine su zbog toga bili prinuđeni da dva puta donose prinudna rješenja i blokiraju firmu prvog čovjeka Vlade kako bi naplatila dio nagomilanog duga, koji je pred Novu godinu dostigao iznos od čak 43 hiljade eura.

Nakon pet, što prinudnih što dobrovoljnih uplata, Global Montenegro je na kraju prošle godine uspio da smanji dugovanje na sadašnjih 25,8 hiljada eura.

Najveći dio - 21.000, predstavlja glavnicu poreskog duga, a preostalih četiri hiljade eura je kamata koju je zaračunala Opština zbog poreske nediscipline kompanije Đukanovića.

Stiže novo rješenje

“Vijestima” je iz više izvora potvrđeno da je Opština napisala novo prinudno rješenje za naplatu cjelokupnog duga, koje će biti uručeno Global Montenegru, kako bi napokon izmirili sve obaveze prema Opštini, odnosno državi na čijem se čelu nalazi i jedan od osnivača te kompanije.

Iako je firma, koja gazduje zemljišnim kompleksom od 20.000 kvadrata u podnožju brda Košlju, kako navodi direktorka Anđela Kolinović, Opštini Budva uplatila nešto više od 40.000 eura na ime poreza za nepokretnost i time izmirila sve obaveze zaključno sa 2012, ipak, izostavljene su bitne činjenice o dugovanju i zaračunatoj kamati.

“Vijesti” su imale uvid u dokumenta koja jasno pokazuju kakve su platiše poreza bili u toj kompaniji od 2008. godine, kada su kupili zemlje na samom ulazu u Budvi, nakon čega su postali poreski obveznici Opštine.

Obaveze su, dakle, redovno izmirivali samo tokom prve tri godine, do kraja 2010. godine.

Tada je porez na nepokretnost za parcelu koju su preko kreditnih transkacija kupili premijer i njegov poslovni partner, iznosio nešto više od 6.000 hiljada eura, što su oni u dvjema polugodišnjim ratama izmirivali Opštini.

Nevolje, međutim, počinju 2011 - Đukanovićeva firma te godine Opštini nije uplatila ni euro na račun poreza, uprkos uredno dostavljenom rješenju.

Sa istom praksom, nastavili su i u 2012. kada je stupila na snagu nova Odluka o porezu na nepokretnosti, kojim je iznos utrostručen. Prema toj opštinskoj odluci, Đukanovićeva firma morala je za istu parcelu, na ime poreza, umjesto dotadašnjih 6.100 da plati 18.500 eura.

Dugovali 43.000 eura

Kako ni u 2012. godini ništa nisu plaćali, dug Globl Montenegra tada je već iznosio nešto manje od 25 hiljada eura.

Uslijedila je 2013. kada je dostavljeno još jedno poresko rješenje od 18.500 eura, odnosno Opštini Budva su tada već bili dužni 43.000 eura.

Tokom cijele godine, dakle, do kraja 2013. Opština je čekala da Global Montenegro počne sa izmirivanjem obaveza, što se desilo tek uoči Nove godine.

Nakon prve dobrovoljne uplate od 4.000, uslijedile su potom dvije prinudne naplate od strane Opštine, a potom još dvije uplate od strane Global Montenegra, nakon čega je dug sa 43.000 sveden na 21 hiljadu.

Opština je zbog trogodišnjeg neblagovremenog izmirivanja obaveza, Đukanovićevoj firmi zaračunala i kamatu od četiri hiljade eura, čime se dolazi do računice od 25 hiljade eura duga.

Nakon teksta o dugovanju Đukanovićeve kompanije, iz Global Montenegra poslali su reagovanje, u kome su negirali te tvrdnje.

Bonus video: