Penzioneri bez čekanja i sa jednostavnijim procedurama kod ljekara

Jednostavnije pružanje zdravstvene zaštite pripadnicima treće dobi iz opština Nikšić, Plužine i Šavnik
50 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić penzioneri zdravstvo, Foto: Ivan Petrušić
Nikšić penzioneri zdravstvo, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.03.2014. 13:27h

Dom zdravlja Nikšić, Fond PIO i Udruženje penzionera potpisali su memorandum o saradnji koji će donijeti kvalitetnije i jednostavnije pružanje zdravstvene zaštite pripadnicima treće dobi iz opština Nikšić, Plužine i Šavnik.

"Penzioneri su najzahtjevniji i najzastupljeniji korisnici usluga, ali i naši stalni dragi pacijenti prema kojima mi ljekari treba da se odnosimo sa posebnom pažnjom i senzibilitetom“, kazao je direktor nikšićkog Doma zdravlja Vesko Bulatović.

On je kazao da je ta ustanova spremna za realizaciju svih stavki iz sporazuma, a da su najvažniji aspekti memoranduma edukacija, tj.organizovanje tribina iz raznih oblasti medicine, obezbjeđivanje preventivnih pregleda i jednostavnije procedure prilikom zakazivanja istih.

Duško Perović, direktor Fonda PIO, kazao je da je prvi memorandum o saradnji prije dvije godine potpisan sa podgoričkim domovima zdravlja i da po tom modelu uspostavljaju saradnju i sa domovima zdravlja u drugim crnogorskim opštinama.

Uskoro će, kako je rekao, biti regulisano i lakše zakazivanje specijalističkih pregleda kao i mogućnost da penzioneri sa ovlašćenjem koje će izdavati njihove podružnice mogu bez čekanja da dođu kod izabranog ljekara.

Fond će, prema riječima Perovića, pored redovnih isplata penzija, sa Vladom i resornim ministarstvom obezbjeđivati i posebne aktivnosti koje se realizuju svake godine, poput odmora i oporavka na Žabljaku i Ulcinju gdje godišnje boravi oko 4.500 penzionera, nabavke zimnice, kao i jednokratnih pomoći za najugroženije.

Branko Vešović, predsjednik Saveza penzionera Crne Gore, i Ivan Krsmanović, predsjednik nikšićke podružnice penzionera, zahvalili su se na podršci predsjednicima svih opština i direktorima domova zdravlja koji su im izašli u susret i istakli važnost memoranduma.

"Sama brojka od 15.500 penzionera, koliko ih ima u Nikšiću, govori o tome šta ovaj memorandum znači za grad. Ovo je još jedan način da se podigne standard svih penzionera u Crnoj Gori“, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović.

Bez ljekova nema ni kvalitetne zdravstvene zaštite

Grbović je uputio apel da se izjednače privatne i državne apoteke po pitanju snabdijevenosti ljekova.

"Znam da je to proces koji će potrajati i traži dosta značajnih sredstava ali ako to ne uradimo onda je teško govoriti o punoj i pravoj zdravstvenoj usluzi našim penzionerima“, kazao je Grbović.

Duško Perović je kazao da su obezbjeđena dovoljna sredstva u budžetu Fonda zdravstva za nabavku ljekova sa pozitivne liste, ali da je "kamen spoticanja" procedura javnih nabavki koja se mora ispoštovati.

Bonus video: