Direktorica škole: Zastavu smo na prozor postavili kako bi je zaštitili od vandala

"Nije bilo kontakta sa predstavnicima CKM kao ni sa sa novinarima, a da jeste mogli su se sami uvjeriti da se ne skriva nikakvo polomljeno staklo"
145 pregleda 57 komentar(a)
Zastava, škola 21. maj, Foto: Crnogorska kulturna mreža
Zastava, škola 21. maj, Foto: Crnogorska kulturna mreža
Ažurirano: 24.03.2014. 15:41h

Na navode Crnogorske kulturne mreže da se uprava Osnovne škole "21. maj" u Podgorici neodgovorno odnosi prema državnim simbolima, koristeći zastavu kao zavjesu kako bi prikrili polomljeno staklo, reagovala je direktorica škole Zdenka Mišković.

"Zastava Crne Gore je u prethodnom periodu bila isticana na jarbolima ispred škole, gdje je stalno na meti vandala koji su je u večernjim časovima skidali, cijepali i palili. Da bi se očuvala i bila ispoštovana, privremeno je postavljena na vidno mjestu na pročelju škole. Nije bilo kontakta sa predstavnicima Crnogorske kulturne mreže kao ni sa sa novinarima, a da jeste mogli su se sami uvjeriti da se ne skriva nikakvo polomljeno staklo", kazala je Mišković.

Nepoštovanje simbola: Državna zastava prikriva polomljeno staklo

NVO Crnogorska kulturna mreža ranije je saopštila da je način na koji je istaknuta zastava "dobar primjer neodgovornog odnosa prema Crnoj Gori i njenom indetitetu".

"Gospoda iz uprave škole treba da znaju kako se ističe državna zastava, jer oni su ti koji treba da edukuju učenike kako se koriste državni simboli, i da kod njih šire patriotski odnos prema domovini", kaže se u saopštenju CKM-a.

Crnogorska kulturna mreža poziva Ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića da najoštrije sankcioniše direktora ove škole koji je pokazao neodgovoran odnos prema Crnoj Gori i njenom indetitetu.

"Ovaj prestup je tim prije veći jer se desio u školi koja nosi ime najznačajnijeg datuma u ponosnom istorijiskom trajanju Crne Gore. Znajući gospodina Stijepovića kao čovjeka koji je sa pozicije ministra doprinio da se crnogorski jezik uvede u obrazovni sistem, očekujemo da će najoštrije sankcionisati direktora škole i tako svim ostalim direktorima širom Crne Gore dati do znanja da se ovakvi primjeri neće tolerisati", ističu iz CKM-a.

Iz ove NVO se nadaju da Stijepović neće postupiti kao njegov kolega Raško Konjević.

"Nadamo se da ministar Stijepović neće slijediti svog kolegu Raška Konjevića koji je na naš ukaz o sličnom prekršaju u Kolašinu svoju partisku koleginicu Vericu Aničić, načelnicu filijale MUP-a samo opomenuo, iako Zakon o Državnim simbolima propisuje kaznenen odredbe. Crnogorska kulturna mreža izražava spremnost da školi "21. maj" donira koplje i zastavu koji bi se istakli na ulazu na način kako je to zakonom propisano", kaže se na kraju saopštenja CKM-a.

Bonus video: