Policija zaustavila invalide rada na šestom km od Bijelog Polja prema Podgorici

Invalidi traže da im se omogući odlazak u penziju sa navršenih 55 godina za muškarce, a žene sa 50 godina
55 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2014. 16:40h

Više desetina policajaca Centra bezbijednosti Bijelo Polje zaustavili su danas oko 16 časova protestnu šetnju invalida rada prema Podgorici.

Načelnik CB Vesko Damjanović podsjetio je invalide na zabranu o kretanju do Podgorice, koja im je dostavljena 21. marta, i istakao da je šetnja spriječena iz bezbjednosnih razloga.

"Dalja protestna šetnja bi ugrozila normalno odvijanje saobraćaja, posebno zato što od dijela Ribarevina ne postoji uređena staza za nesmetan prolazak pješaka", kazao je Damjanović.

Invalidi rada su odlučili da na Ribarevinama razapnu šator i ostanu tu sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

"Mi smo dosta čekali, ostaćemo ovdje po svaku cijenu, iako je hladno“, kazao je predsjednik Udruženja invalida rada Lazar Knežević, poručujući da ovoga puta nema povlačenja.

Bjelopoljski invalidi rada, njih oko 100, iz šest sjevernih opština krenulo je u 11.55 sati u protestnu šetnju do Podgorice, nakon što su propali pregovori sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Nakon polučasovnog predaha u krugu Auto-moto društva, invalidi su se, u koloni jedan po jedan, uz pratnju policije i ljekara hitne medicinske pomoći, uputili prema glavnom grada.

Oni su ranije danas istakli da ih u ovome neće omesti ništa, pa ni kiša koja pada u Bijelom Polju.

Prema riječima predsjednika Udruženja invalida rada Bijelo Polje, Lazara Kneževića, tokom pređenih 5-6 kilometara ljekari hitne službe intervenisali su više puta, ukazujući prvu pomoć.

"Prema planu, danas ćemo ići do motela u Ravnoj rijeci, gdje ćemo prespavati, a put do Podgorice nastaljamo sjutra", rekao je on.

Invalidi traže da im se omogući odlazak u penziju sa navršenih 55 godina za muškarce, a žene sa 50 godina i najmanje 15 godina penzijskog staža, i da penzije ne mogu biti manje od 158 eura.

"Tražimo i da se prilikom odlaska u penziju uzima aktivni radni staž, a ne vrijeme provedeno na Zavodu za zapošljavanje", kazao je Knežević.

Invalidi su ranije najavili protestnu šetnju 3. marta, u čemu ih je “osujetio” ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, koji je upravo tog dana u Bijelom Polju, a poslije par dana i u Kolašinu, obećao da će im pomoći u rješavanju njihovih zahtjeva, od čega, kako su istakli, nije bilo ništa.

Galerija