Fešta u Stolivu u čast kamelije

Manifestacija je tradicionalno počela scenskim prikazom dolaska kapetana sa dalekog putovanja kojeg su na stolivskoj rivi dočekali supruga i djeca
208 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2014. 14:10h

U Stolivu je održan centralni program tradicionalne manifestacije "Fešta kamelija 2014", posvećene cvijetu kamelije koji je daleke 1870. godine u Stoliv iz Japana donio bokeljski pomorac.

Manifestacija je tradicionalno počela scenskim prikazom dolaska kapetana sa dalekog putovanja kojeg su na stolivskoj rivi dočekali supruga i djeca.

Kapetan kojeg je glumio mladi Kotoranin Vedran Šantić poklanja kameliju supruzi Tini Mirošević u znak ljubavi nakon dugih godina čekanja.

Nakon toga uz prisustvo Stolivljana i brojnih gostiju sa strane, manifestacija je svečano otvorena uz bogat kulturno zabavni program, izložbu aranžmana kamelije i likovnih radova, prezentaciju literarnih radova, izbor najljepšeg đardina, izlet pješačkom stazom do Gornjeg Stoliva i tradicionalnom mušuljadom.

U nsatavku programa manifestacije, 10. aprila u crkvi Svetog duha održaće se koncert "Kameliji s ljubavlju", mladih kotorskih muzičara.

Tradicionalni "Bal kamelija" sa izborom Dame kamelija zakazan je za 12.april u 20.30 u hotelu "Mimoza" u Tivtu.

Promocija knjige "Donna medica" Đoka Mirkovića biće organizovana u stolivskom Domu kulture 16.aprila sa početkom u 18 sati.

Ovogodišnja "Fešta kamelija" se završava 27. aprila programom "Kamelija trofi" u okviru kojeg organizatori pripremaju popularisanje korišćenja drvenih barki, takmičenje ribara, jedriličarsku regatu, trku veslača i zabavni program.

Fešta je počela 22.marta otvaranjem dječje likovne i literarne radionice u prirodi,a

istog dana u Domu kulture "Niko Bilafer" u Stolivu otvorena je izložbu aranžmana od cvijeta kamelije koju su priredile žene Stoliva.

Aranžman Tijane i Dijane Milovanović

Za najbolji proglašen je aranžman "Kotorska mačka" autorki Tijane i Dijane Milovanović. Drugo mjesto pripalo je Vjeri Marković za aranžman "Od Vardara do Triglava", a treća nagrada Anđici Mihović za aranžman “Japanka u Stolivu”.

Organizatori su Udruženje "Kamelija" i Mjesna zajednica Stoliv, a pokrovitelj je Opština Kotor.

Galerija

Bonus video: