Gorjela šuma na putu za Gornju Lastvu

Vatra je zahvatila preko 15 hiljada kvadrata teško pristupačne površine, obrasle šumom i makijom, kao i više stabala starih maslina zaraslih u šikaru
92 pregleda 1 komentar(a)
Požar na Veljoj međi, Foto: Siniša Luković
Požar na Veljoj međi, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.03.2014. 13:45h

Prvi ovosezonski veći šumski požar na području Tivta, izbio je oko 12 sati u mjestu Velja međa na putu prema Gornjoj Lastvi.

Vatra je zahvatila preko 15 hiljada kvadrata teško pristupačne površine, obrasle šumom i makijom, kao i više stabala starih maslina zaraslih u šikaru.

Da bi gasili požar, tivatski vatrogasci razvukli su dvije tzv. pruge vatrogasnih crijeva od protivpožarnih vozila koja su stajala na putu prema Gornjoj Lastvi, te su istovremeno sa dvije strane „napali“ požar.

U gašenju je, prema riječima načelnika opštinske Službe zaštite i spašavanja Draga Kordića, učestvovalo desetak vatrogasaca sa četiri protivpožarna vozila, a požar je ugašen nakon nešto više od sat vremena.

„Po tragovima na terenu, vatra je izbila uz samu asfaltnu cvstu prema Gornjoj Lastvi, odakle se širila uz brdo, što nameće zaključak da je riječ o ljudskom faktoru kao uzročniku požara. Da li je to bilo namjerno ili ne, utvrdiće istraga jer je policija već na terenu", kazao je „Vijestima“ oko 13.40 Kordić.

On je dodao da će pripadnici Službe zaštite ostati da dežuraju na terenu kako bi spriječili da zapadni vjetar eventualno ponovno ne rasplamsa ugašeno požarište.

Zbog gašenja požara, policija je privremeno zaustavila saobraćaj na starom putu od Donje ka Gornjoj Lastvi i propuštala je samo vatrogasna vozila.

Bonus video: