Podgorica: Agencija će se ponovo žaliti Apelacionom sudu

Iz Agencije su saopštili da se protiv kompanije “Šajo” vodi prekršajni postupak
145 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.03.2014. 15:17h

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice uložiće žalbu Apelacionom sudu na presudu Privrednog suda po tužbi preduzeća „Šajo”, kojom im se nalaže da isplate štetu u iznosu od 414.074 eura pomenutoj firmi.

Privredni sud zaključio je prije nekoliko dana da je Agencija toliko dužna vlasniku firme Žarku Rakčeviću, jer nijesu poštovali Ugovor o uređenju gradskog građevinskog zemljišta, zbog čega je investitor pretrpio štetu.

Iz Agencije su saopštili da se protiv kompanije “Šajo” vodi prekršajni postupak, jer pomenuta zgrada nema upotrebnu dozvolu.

"Takođe, valja podsjetiti i da je ovo preduzeće svojevremeno pokrenulo sudski spor radi utvrđivanja ništavosti odredbe ugovora o komunalnom opremanju njegovog objekta, kojom je predviđena njegova obaveza izgradnje nedostajućih parkinga. Taj spor je pravosnažno okončan prije par godina i to tako što je njegov tužbeni zahtjev odbijen", piše u saopštenju.

Istakli su da su dvije ranije presude Privrednog suda i četiri Apelacionog suda bile u korist Agencije, zbog čega tvrde da su "obaveze komunalnog opremanja građevinskog zemljišta ispunjavali u skladu sa rokovima predviđenim ugovorom".

U odluci sudije Milice Popović navodi se da je Ugovorom Agencije i preduzeća „Šajo“ od 6. februara 2007. precizirano da Rakčević za uređenje građevinskog zemljišta treba da plati oko 1,2 miliona eura, što je on i uradio, dok je Agencija trebalo da izgradi put i obezbijedi vodovod i kanalizaciju do zgrade.

Oni su to uradili sa velikim kašnjenjem, zbog čega je Rakčević morao da plaća penale kupcima stanova i poslovnih prostora.

Bonus video: