Zašto bi smeće odlagali na deponiju, ako nekome može poslužiti kao sirovina

Švedska na godišnjem nivou ima dva miliona tona otpada i sve prerađuje u električnu energiju, a 800 tona uvozi iz Norveške
63 pregleda 2 komentar(a)
upravljanje otpadom - sastanak u Nikšiću, Foto: Ivan Petrušić
upravljanje otpadom - sastanak u Nikšiću, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 11.03.2014. 15:47h

U Nikšiću je danas, u organizaciji Opštine, organizovana radionica na temu „Uloga lokalnih uprava u rješavanju pitanja upravljanja otpadom“. Radionici, koja je imala za cilj da odgovori na pitanja koja tehnologija je najbolja i najisplatljivija u sistemu upravljanja otpadom, ali i kako uključiti lokalne uprave da utiču na donošenja rješenja koja se nude zakonom, nacionalnom strategijom i državnim planovima, prisustvovali su predstavnici desetak opština.

Menadžer Opštine Nikšić Živko Kecojević kazao je da uloga lokalnih uprava u izradi i donošenju zakonske regulative, strategije i planova na državnom, regionalnom i lokalnom nivou mora da bude veća kako se ne bi desilo da svi ti dokumenti ostanu samo mrtvo slovo na papiru. On je iznio niz primjedbi na ponuđenu nacionalnu strategiju upravljanja otpadom i kazao da lokalne uprave treba da predlože rješenja a ne da im ista budu nametnuta od resornog ministarstva.

„Mislim da je bolje da mi sa nivoa lokalne uprave odredimo koji nam je sistem bolji, koje su to količine otpada koje nam trebaju i koje se to opštine mogu međusobno uvezati. Sva rješenja koja nam budu nametnuta, a na koje lokalna uprava ne može da utiče, mislim da će ostati samo mrtvo slovo na papiru, a posledice ćemo trpiti svi, a najviše građani“, kazao je Kecojević.

"Lokalne uprave treba da predlože rješenja a ne da im ista budu nametnuta od resornog ministarstva"

„Benefiti koji bi proistekli iz ovakvog načina upravljanja otpadom bili bi rasterećenje računa građana za plaćanje deponovanja otpada, zaštita životne sredine na većem nivou, opštine bi oslobodili stalnih ulaganja u izgradnju deponija i njihovo održavanje, ojačali bi dio domaćeg energetskog sistema i riješili bi pitanje privremenih odlagališta otpada“, kazao je Grbović.

Ukoliko se ideja o izgradnji sistema konverzije otpada u toplotnu i električnu energiju realizuje, a prema riječima Grbovića već postoji partner iz Njemačke koji je zainteresovan za saradnju i koji bi uložio 60 miliona, a opština bi bila obavezna da obezbijedi zemljište, priključenje na elektro mrežu i dovoljnu količinu otpada, u Nikšić bi stizalo smeće iz većeg broja opština.

„Ukoliko se ta ideja realizuje sa Tivtom, Kotorom, Budvom, Danilovgradom i Cetinjem smo napravili okvirne sporazume vezane za korišćenje njihovog smeća, a to bi uradili i sa opštinama Šavnik, Plužine i Žabljak. Mislim da bi sa dvije energane imali riješen problem otpadau Crnoj Gori“, kazao je Grbović.

"Švedska na godišnjem nivou ima dva miliona tona otpada i sve prerađuje u električnu energiju, a 800 tona uvozi iz Norveške. Švajcarska je od 2000.godine zabranila sanitarne deponije"

„Švedska na godišnjem nivou ima dva miliona tona otpada i sve prerađuje u električnu energiju, a 800 tona uvozi iz Norveške. Švajcarska je od 2000.godine zabranila sanitarne deponije“, kazao je Grbović.

I dok Bjelopoljci takođe razmišljaju o izgradnji sistema pretvaranja otpada u toplotnu i električnu energiju, jer je državnom strategijom projektovano da se u 11 opština na sjeveru na godišnjem nivou stvori oko 40 hiljada tona čvrstog otpada, u Herceg Novom su već ušli u proceduru izgradnje sanitarne deponije za koju čekaju građevinsku dozvolu.

Borivoje Bonić, direktor JP „Čistoća“ iz Herceg Novog je kazao da se od sedam regionalnih deponija došlo do izgradnje spalionica za smeće i da mu nije jasno, ukoliko je za ekonomsku dobit osnovno mjerilo količina otpada zašto veliki gradovi poput Beograda, Sarajeva ili Zagreba nijesu vidjeli svoju ekonomsku računicu u izgradnji spalionica i odustali od deponija.

Iako Herceg Novi gradi deponiju Bonić je kazao da ostaju zainteresovani i za druga rješenja i da će se uključiti u projekat koji Nikšićani planiraju da realizuju jer zašto bi smeće odlagali na deponiju, ako nekome može poslužiti kao sirovina. Ukazao je i na činjenicu da javnost i NVO sektor treba više uključiti u problematiku upravljanja otpadom.

Bonus video: