Porto Montenegro odaje počast vojnom brodogradilištu

Među eksponatima koji će prvi put biti prikazani široj javnosti nalaze se stare mape i iscrtani razvojni planovi nekadašnjeg Arsenala
73 pregleda 9 komentar(a)
Tivatski Arsenal, Foto: Siniša Luković
Tivatski Arsenal, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.03.2014. 14:09h

Kompanija Porto Montenegro 22.marta otvoriće multimedijalnu izložbu pod nazivom “125 godina Arsenala”, posvećenu istorijatu tivatskog vojnog brodogradilišta na čijim temeljima danas raste nautički centar kanadskog milijardera Pitera Manka.

Arsenal je zvanično sa radom počeo 1889 godine, a zatvoren je krajem juna 2007 kada ga je Vlada Crne Gore prodala Manku.

“Posjetioci ove multimedijalne izložbe imaće priliku da vide radne knjižice, radna odijela i uniforme, kao i alate starih zanatlija iz Remontnog zavoda “Sava Kovačević”, makete brodova, kao i brojne druge sačuvane artefakte koji svjedoče o tri važna razvojna perioda Arsenala.

Među eksponatima koji će prvi put biti prikazani široj javnosti nalaze se stare mape i iscrtani razvojni planovi nekadašnjeg Arsenala.”, saopšteno je danas iz Porto Montenegra.

Taj nautički centar će osim izložbe o Arsenalu, tokom marta prirediti i niz drugih zanimljivih dešavanja za svoje klijente i najširu javnost.

Pored ostaloga, biće organizovana mauntin-bajk tura po brdu Vrmac, izleti do Rijeke Crnojevića sa degustacijom vina, vožnja kajacima po Skadarskom jezeru,kao i druga po redu međunarodna Match Race jedriličarska regata u akvatorijumu Tivatskog zaliva od 14.do 16.marta.

Na jedrilicama klase BLU 26 Porto Montenegro Yacht Cluba pored te, jedriće se i prva “Ostrvska regata” na relaciji Porto Montenegro- ostrvo Gospa od Milosti -tjesnac Ralo izmedju Ostrva cvijeća i Svetog Marka -Porto Montenegro.

U izložbenom prostoru upravne zgrade Porto Montegra na Seljanovu, tokom marta svoja djela izlagaće Đorđije –Bato Boljević i Bojana Bogavac.

Bonus video: