USCG: Napadi na crnogorske sudije ne jenjavaju

"Uzimajući u obzir broj dosadašnjih napada na crnogorske sudije, slobodno možemo istaći da je stanje alarmantno, tako da je krajnje vrijeme da nadležni organi konačno stanu na put praksi koja je crnogorske sudije dovela u položaj bez zaštite koja im pripada i po zakonu i po svim postojećim načelima etike, prava i pravde"
139 pregleda 0 komentar(a)
Sud Crna Gora, Foto: Shutterstock
Sud Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.08.2018. 09:12h

Udruženje sudija Crne Gore (USCG) najoštrije osuđuje napad na sutkinju Jelenu Stanišić.

Sutkinja kotorskog Suda za prekršaje Jelena Stanišić napadnuta je juče za vrijeme obavljanja dužnosti, potvrđeno jeTeleviziji Vijesti iz više izvora.

"Cijeneći ugled i važnost sudijske profesije, logično je očekivati da postoji razvijena svijest o tome koliko je neprimjereno, nedopustivo i nadasve zabranjeno narušavati kako profesionalni, tako i fizički integritet sudija. Nažalost, ovaj zaključak nije na mjestu, jer smo svjedoci da napadi na crnogorske sudije ne jenjavaju. Napad na sudiju Stanišić je još jedan u nizu ataka na nosioce sudijske funkcije u Crnoj Gori, od kojih mnogi nijesu dobili zadovoljavajući epilog, niti su njihovi vinovnici adekvatno sankcionisani. Iz ovoga se može izvesti poražavajući zaključak da napad na sudije može proći uz blagu kaznu ili čak sa izostankom iste. Kakvu ovo poruku šalje javnosti – nije potrebno posebno isticati. U konkretnom slučaju, osionost i samovolja lica koja su napala sudiju Stanišić su krajnje zabrinjavajući. Ista su izvršila napad na radnom mjestu sudije, a da pritom nijesu niti stranke, niti učesnici u bilo kojem postupku koji se vodi pred pomenutim sudom. Ovakvo ponašanje je, u najblažu ruku, prijetnja kako sudijama, tako i cjelokupnom sudskom sistemu", navodi se u saopštenju USCG koje potpisuje Hasnija Simonović, predsjednica USCG.

USCG upućuje apel nadležnim organima da u najkraćem roku preduzmu sve neophodne radnje kako bi se počinioci ovog nečuvenog napada što prije adekvatno procesuirali i kaznili.

"Uzimajući u obzir broj dosadašnjih napada na crnogorske sudije, slobodno možemo istaći da je stanje alarmantno, tako da je krajnje vrijeme da nadležni organi konačno stanu na put praksi koja je crnogorske sudije dovela u položaj bez zaštite koja im pripada i po zakonu i po svim postojećim načelima etike, prava i pravde. Kao i u prethodnim slučajevima, Udruženje sudija Crne Gore će ispratiti tok postupanja povodom ovog slučaja i reagovati shodno svojim ovlašćenjima, ukoliko za tim bude potrebe", zaključuje se u saopštenju USCG.

Bonus video: