"Lastovski karneval": Spaljen "Gospodin praznog džepa"

Kriv je što u Crnu Goru kamena nema, pa se nema okle Pine popločati
3 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2014. 16:15h

Ni loše vrijeme ni povremena kiša, nisu spriječili nekoliko stotina posjetilaca, domaćih i fureštih, da se danas okupe na rivi u Donjoj Lastvi kraj Tivta gdje je suđeno i presuđeno ovogodišnjem karnevalu – Šjoru di Poratfolju Vuotu – Gospodinu Praznom Džepu.Vesela povorka koju je činilo nekoliko desetina maski, više mažoret-grupa, Mjesna muzika Đenovići i Gradska muzika Tivat, krenula je po tradiciji, ispod stare smokve u naselju VII kvart, odakle je, obišavši cijelu Donju Lastvu, stigla na rivu gdje je zasijedao Slavni sud komunitadi lastovske.

Karneval imenom Šjor di Portavoljo Vuoto olitiga Šjor od Praznoga Takulina, optužen je za sve prošlogodišnje nevolje građana.

Tužilac mu je na teret pored staloga, stavio da ništa što je trebao, nije učinio, već je penzije zaledio i narod u mizeriji ostavio.“Kriv je što smo daleko od centra Tivta, pa nam merdi i dalje sami propućuju po logici staroj, najkraćim putem do mora.

Kriv je što u Crnu Goru kamena nema, pa se nema okle Pine popločati.

Kriv je što su nam satovi od letrike novi, a računi stari, što su nam finasije na led, a kroz takuline puše promaja, što smo kompletirali zimsku opremu, a studeno je jedino pri špaheru.

Kriv je što nijemo korumpirani, olitiga potplativi, pa agencija nema što činjeti.”- nabrojao je pored ostalih, tužilac grijehe karnevala Šjora di Portafolja Vuota.

Uprkos velikim naporima njegovog advokata da ga odbrani, karneval je ipak proglašem krivim i osuđen na zasluženu kaznu spaljivanja.

I dok su ga krvnici otimali iz ruku uplakane majke i odnosili na lomaču, advokat karnevala Šjora di Portafolja Vuotra, pročitao je optuženikovu posljednju volju i testament u kome je karneval, svakome prema zaslugama, lokalnim i državnim vlastima, institucijama i ustanovama, ostavio po nešto.

Tako su adekvatne poklone dobili Komunalno preduzeće, Katastar, Mjesna zajednica, Turistička organizacija…“Općini ostavljam kalendar da ga rastegne, ne bi li Pine ušestala na vrijeme.

Ostavljam joj i klizalište na Trgu magnolija sa preporukom da osnuje klizački klub. Morskom dobru ostavljam đedovinu pri moru, da ih valorizuje kroz plan posebne namjene.

Ministarstvu kulture ostavljam Mamulu, da olati tice da ne kljuju strateškim investitorima.”- stoji pored ostaloga , u testamentu karnevala Šjora di Portafolja Vuota.

Nakon spaljivanja karnevala, fešta je nastavljena velikim maskenbalom u hotelu “Kamelija”.

Uz muziku Milana Rilija i Ivane Gajić te poseban nastup Klovna Marka, pjesmu i igru, organizatori “Lastovskog karnevala” iz NVO “Harlekin”, nagradili su najbolje dječije i maske za odrasle.

Galerija

Bonus video: