Dvojica crnogorskih pomoraca čiji su brod napali pirati, vraćaju se u domovinu

"Stigli smo bezbjedno u Mombasu, završili smo putovanje izbjegli druge susrete sa piratima"
4 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2014. 11:13h

Dvojica crnogorskih pomoraca sa teretnjaka „Andrea“ koji su sredinom prošlog mjeseca napali somalijski pirati, srećno su završili ostatak tog putovanja i njihov je brod minulog vikenda uplovio u kenijsku luku Mombasa.

"Stigli smo bezbjedno u Mombasu, završili smo putovanje izbjegli druge susrete sa piratima", stoji u mejlu koji je “Vijestima” poslao zapovjednik “Andree”, kapetan Uroš Vuković.

On je, zajedno sa prvim oficitom stroja Branislavom Vujovićem, upraviteljem stroja iz Burme i 14 pomoraca iz Kenije, činio posadu malog teretnjaka “Andrea” deplasmana 3.527 tona, koji su 13.februara u dva navrata, na oko 90 milja od somalijske luke Mogadiš, napali somalijski pirati.

Niko iz države ne pita ni kako su pomorci koje su napali pirati >>>

Kraj odiseje na "Nuadi": Ne ponovilo se ovo više nikome >>>

Grupa od pet ljudi naoružanih automatskim naoružanjem tada se u brzom gliseru, približila “Andrei” i otvorila vatru na brod, pokušavajući da prisili zapovjednika da zaustavi mali 94-metra dugi kontejneraš, kako bi se oni popeli na palubu “Andre” i oteli brod.

Kapetan Vuković nije smanjivao brzinu broda, a na napad pirate sa palube “Andree” paljbom su odgovorila dva ukrcana naoružana zaštitara koja su pratila taj brod kenijske kompanije “Alpha Logistics”.

Srećom, u razmjeni vatre sa morskim razbojnicima niko nije povrijeđen, a pirati su odustali od pokušaja da zauzmu “Andreu”. Mali teretnjak nastavio je putovanje na svojoj redovnoj liniji na kojoj već godinama vozi teret između manjih luka na istočnoj obali Afrike u Keniji, Tanzaniji, Madagaskaru, Mozambiku i na Komorskim ostrvima.

Vijađ je definitivno završen proteklog vikenda, povratkom sa Komora u Keniju odakle će se naši pomorci uskoro vratiti u Crnu Goru jer su isšpunili obaveze prema poslodavcu.

"Završili smo ugovore i nadamo se da ćemo se krajem ove nedjelje vratiti kući", kazao je „Vijestima“ kapetan Uroš Vuković.

Napad pirata na njihov brod „Andrea“, kapetanu Vukoviću i prvom oficiru Branislavu Vujoviću već je druga „pegula“ koju doživljavaju u Africi. Njih dvojica naime, uz upravitelja stroja Borislava Samardžića, su od decembra 2010. do avgusta 2012. preživjeli pravi pakao na malom grčkom teretnjaku „Nuada“ koji je dugo bio zarobljen po egipatskim lukama Suec i Safaga zbog neisplaćivanja finansijskih obaveza njegovog vlasnika prema posadi, agentu i drugim povjeriocima.

Živeći često u nehumanim uslovima, bez goriva, struje, klimatizacije, vode i hrane na brodu na kome su se temperature pele i na preko 50 stepeni Celzijusa, trojica naših pomoraca tada su se mjesecima borila da im gazda isplati teško zaradjeni novac, u čemu su na kraju, samo djelimično uspjeli.

Bonus video: