HRA: Ustavni sud da bude ažurniji, transparentniji i da poštuje ljudska prava

Ustavni sud gotovo tri i po godine nije odlučio o ustavnoj žalbi Damira Mandića, osuđenog za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića
1 komentar(a)
Tea Gorjanc, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tea Gorjanc, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.02.2014. 11:09h

Nevladina organizacija Akcija za ljudska prava HRA uputila je apel Ustavnom sudu i njenom predsjedniku Desanki Lopičić da donese odluku o ustavnosti prestanka mandata sudijama prethodnog saziva, ali i da rad Suda bude transparentniji, navodi se u saopštenju te organizacije.

"Želimo da Vam ukažemo na tri pitanja koja ozbiljno ugrožavaju legitimnost, ažurnost i transparentnost Ustavnog suda, a samim tim i njegov ugled i opštu ocjenu o djelotvornosti u pravnom sistemu Crne Gore. Prvo, potrebno je da Ustavni sud prioritetno odluči o ustavnosti prestanka mandata sudijama prethodnog saziva, a samim tim i o ustavnosti sopstvenog izbora, o čemu je već pokrenut postupak. Drugo pitanje je nepostojanje javnog rasporeda odlučivanja Ustavnog suda, pogotovo u odnosu na predmete u kojima se odluke čekaju godinama. Treće pitanje je potreba za većim otvaranjem Ustavnog suda za javnost", ističe se u saopštenju HRA.

Iz HRA podsjećaju Lopičić da je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, 15. novembra 2013. podnio Predlog za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona za sprovođenje Amandmana na Ustav Crne Gore i Zakona o Ustavnom sudu tvrdeći da su sudijama protivustavno prekinuti mandati tako što je mimo uslova propisanih Ustavom propisan razlog za prestanak njihove funkcije aktom niže pravne snage, tj. zakonom.

"Pored Ombudsmana, koji je podnio predlog o kome je Ustavni sud dužan da odluči, istu inicijativu podnijeli su i advokati Orle Marković i Predrag Mugoša. Takođe, Venecijanska komisija je u svom posljednjem mišljenju o usvojenim amandmanima na Ustav Crne Gore izrazila žaljenje što crnogorske vlasti nijesu dopustile da sudije Ustavnog suda ostanu na svojim funkcijama do kraja mandata. Ako su odredbe Ustavnog zakona kojim su prekinuti mandati sada već bivših sudija Ustavnog suda neustavne, sadašnji sastav Ustavnog suda bi morao sam sebe da ukine i svoj izbor proglasi pravno nevažećim. Smatramo da bi Ustavni sud prije bilo koje druge odluke trebalo da odluči o ustavnosti izbora svojih članova", kaže se u saopštenju.

Predmeti stari i po tri godine

Iz HRA ističu da je njihov drugi predlog motivisan činjenicom da se pred Ustavnim sudom u radu nalaze predmeti o kojima nije odlučeno i više od tri godine.

"Istovremeno, posebno u posljednje vrijeme, podnose se ili najavljuju inicijative i predlozi za ocjenu ustavnosti zakona o kojima se očekuje prioritetno odlučivanje kao što su ocjena ustavnosti tzv. ”Zakona o KAP-u” ili ocjena ustavnosti tzv. ”izbornih zakona”. Podsjećamo samo na neke predmete koji su stari po nekoliko godina, o kojima Ustavni sud još uvijek nije odlučio, iako imaju i širi društveni značaj. To su: Predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Glavnog grada prema kojoj pravo na obroke u narodnoj kuhinji imaju samo crnogorski državljani koji 2011. podnio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda; Inicijativa za ocjenu ustavnosti Zakona o prekršajima u odnosu na još uvijek važeći način izbora organa za prekršaje od strane Vlade, koju je podnio Centar za građansko obrazovanje u septembru 2012 i Inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o javnim okupljanjima koju je podnijela Inicijativa mladih za ljudska prava u aprilu 2011", kaže se u saopštenju.

Poštujte ljudska prava

Pored navedenog, Ustavni sud gotovo tri i po godine nije odlučio o ustavnoj žalbi Damira Mandića, osuđenog za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića, koja je podnijeta u novembru 2010, kao i brojnim ustavnim žalbama koje su podnijete prije godinu, dvije i više, kažu iz HRA

"Imajući u vidu da ljudsko pravo na suđenje u razumnom roku obuhvata u smislu evropskih standarda i postupak pred Ustavnim sudom, nadamo se da će Ustavni sud hitno objaviti plan - raspored rješavanja starih predmeta, kao i novijih u kojima namjerava da prioritetno odlučuje, s tim da za predmete o kojima se odlučuje “preko reda” objavi i pisano obrazloženje", ističe se u saopštenju.

Budite transparentniji

HRA skreće pažnju i da Ustavni sud mora biti otvoreniji za javnost.

"Smatramo da se bez odlaganja mora osigurati minimum transparentnosti tako što će se redovno i blagovremeno objavljivati sve odluke i obavještenja o izrečenim odlukama na internet stranici Ustavnog suda; objaviti raspored rješavanja predmeta i blagovremeno najavljivati datumi sjednica sa spiskom predmeta o kojima će se odlučivati i održavanjem javnih rasprava", ističe se na kraju saopštenja.

Bonus video: