Lacmanović: Inspekcija otežava rad Agencije

Na zahtjeve za SPI najviše se oglušuju ministarstva i ostali organi u sastavu i pod kontrolom Vlade, ali i pravosuđe
3 komentar(a)
Radenko Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Radenko Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2014. 18:23h

Ćutanje administracije, ali i opstrukcija Upravne inspekcije, koja ne želi da provjerava istinitost izjava državnih organa da ne posjeduju traženi podatak, glavni su problemi sa kojima se Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (SPI) suočio u toku prve godine primjene novog Zakona o SPI, kazao je “Vijestima” član Savjeta Radenko Lacmanović.

Primjena novog Zakona o SPI počela je na današnji dan prošle godine, a od sredine marta do kraja decembra 2013. Savjet je, kao drugostepeni organ, riješio 721 predmet, od čega su usvojene 552 žalbe, djelimično usvojeno 10, zaključkom obustavljeno zbog odustanka podnosioca žalbe, a odbijeno 67, što je ispod 10 odsto. Informacije su, kaže Lacmanović, najviše tražile nevladine organizacije i mediji, dok su građani slabije koristili svoje pravo da znaju.

“Na zahtjeve za SPI se najviše oglušuju ministarstva i ostali organi u sastavu i pod kontrolom Vlade, ali i pravosudni organi. Prvi ili ćute ili donesu rješenje da ne posjeduju traženu informaciju, dok se drugi pozivaju na rješenje Vrhovnog suda iz 2011, prije donošenja novog Zakona o SPI, kojim je utvrđeno da se pravo na pristup ne može ostvarivati na osnovu ovog, već prema procesnim propisima, prije svega Zakona o krivičnom postupku. Ovakav stav Vrhovnog suda, iako dolazi sa takve adrese, za Agenciju nije prihvatljiv. Ograničenja za pristup informacija propisana su isključivo Zakonom o SPI”, opominje Lacmanović.

Iako za organe vlasti koji tvrde da ne posjeduju informaciju, Agencija ima zakonom propisano rješenje, nadležna inspekcija ne želi da postupa po zahtjevu Savjeta.

“Tražimo da inspekcija provjeri da li stvarno organ vlasti posjeduje informaciju. Ipak, predstavnici inspekcije su više puta odbijali naš zahtjev za provjeru, jer smatraju da oni ne mogu i ne treba da budu servis Agencije. Sviđalo se to nekome ili ne, zakonsko rješenje je takvo i mora se poštovati. U protivnom, neka inspekcija traži izmjenu propisa”, poručuje Lacmanović.

On je pozvao NVO, medije i građane da podnose prekršajne prijave protiv državnih organa koji ne odgovaraju na zahtjeve, nemaju vodič o SPI, ne objavljuju proaktivno podatke koje su obavezni da objelodane, te ako ne dostavljaju zakonom propisane informacije u infosistem agencije.

Agencija, kaže Lacmanović, ima zakonsku mogućnost da podnosi prekršajne prijave protiv takvih organa, ali za to nema kadar.

“U protekloj godini zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka nijesmo podnosili jer nijesmo imali zaposlenog ko bi vršio nadzor u ovoj oblasti. Agencija je upozoravala da nema kadrovskih i materijalnih kapaciteta da dosljedno sprovodi zakon, zbog čega su i tražili odlaganje primjene propisa”, podsjetio je Lacmanović.

Bonus video: