Ko plati, parkira se na mjestima za invalide bez posljedica

“Parking servis”: Nema osnova za konstataciju da se vozilima bez naljepnice dozvoljava da parkiraju na mjestu za invalide
575 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2014. 20:27h

Ako kupi kartu, bilo ko, bez ikakvih posljedica, može da parkira automobil i na mjestima namijenjenim za invalide na podgoričkim parkiralištima.

Zaposleni na naplatnim punktovima nerijetko krše saobraćajne propise, kojima je predviđeno da posebno obilježena parking mjesta za osobe sa invaliditetom mogu da se koriste isključivo uz udgovorajuću naljepnicu na vozilu.

Reporter "Vijesti" protekle sedmice u dva navrata je bio svjedok kada je zaposleni naplatio kartu, a potom dozvolio vozačima sa automobilima bez naljepnice da se parkiraju na mjestima za invalide - obilježenim žutom.

Komunalnu ne zovu

Iako u “Parking servisu” tvrde da to ne dozvoljavaju, vozač luksuznog "mercedesa", registarskih oznaka PG EE 972, koji je prema informacijama "Vijesti" u vlasništvu firme "Del trade", u srijedu se parkirao na mjestu predviđenom za invalide, na parkiralištu u centru grada. Niko od zaposlenih nije upozorio vozača, ni nakon pola sata pozvao Komunalnu policiju. Bez posljedica je, dan kasnije, prošao i vozač “golfa”, a naljepnica nije bila vidljiva ni na jednom od automobila.

Niko nije reagovao: Parking u centru Podgorice; Foto: Vlado Otašević

“Iz prethodno navedenog proizilazi da nema osnova za konstataciju da se dozvoljava vozilima bez naljepnice da parkiraju na obilježenom parking mjestu za invalide", odgovorili su iz “Parking servisa”, istakavši, ipak, da su u više navrata apelovali na nesavjesne vozače da to ne čine, i putem medija.

Samo sa naljepnicom

Pojasnili su da se dešava da pojedini nesavjesni vozači parkiraju vozilo na mjestu namijenjenom invalidima i da u tom slučaju - radnici reaguju.

“Upozoravaju vozače ili obavještavaju Komunalnu policiju koja reaguje u skladu sa njihovim nadležnostima", saopštili su iz Parking servisa. Istakli su da ne krše saobraćajne propuste i da je, pri ulasku na parking, vozač dužan da ostavi automobil na obilježenom mjestu.

“Posebno obilježena parking mjesta za vozila osoba sa invaliditetom mogu koristiti vozila koja posjeduju odgovarajuću naljepnicu”, naveli su u odgovoru.

Parkiranje na obilježenim mjestima za osobe sa invaliditetom česta je pojava i na besplatnim parkiralištima, pogotovo ispred tržnih centara.

Novim Zakonom, kazna za nepropisno parkiranje povećana je na 60, sa dotadašnjih 20 eura

Zakon prijeti kaznom od šezdeset eura

Novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja stupio je na snagu 6. januara, a sa njim je trebalo uskladiti odgovarajuće podzakonske akte, što je Glavni grad i inicirao kod resornog Ministarstva.

Pored Uredbe o povjeravanju dijela poslova Uprave policije Glavnom gradu, Vlada je donijela i Uredbu o visini naknade troškova.

Novim Zakonom, kazna za nepropisno parkiranje povećana je na 60, sa dotadašnjih 20 eura.

To znači da vozač automobila koji specijalno vozilo ’’pauk’’ premjesti na parking Komunalne policije, za njegovo preuzimanje mora da plati 125, umjesto 85 eura.

Galerija

Bonus video: