Raković: Zakon o visokom obrazovanju ne reguliše dužinu radnog odnosa

On je rekao da će o tome koji je zakon danas "stariji" i validan naročito za saradnike u nastavi, odlučiti inspekcija rada i drugi nadležni državni organi
106 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2014. 15:17h

Zakonom o visokom obrazovanju reguliše se način i dužina trajanja izbora u zvanje, ali ne i dužina trajanja ugovorenog radnog odnosa i prava zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore koja im po osnovu Zakona o radu pripadaju.

To je ocijenjeno iz Asocijacije saradnika i studenata postdiplomskih i doktorskih studija Univerziteta Crne Gore (UCG).

Predjsednik Asocijacije Predrag Raković podsjetio je da im je Rektor UCG Predrag Miranović na njihov zajtjev objasnio da se zaposleni koji imaju status saradnika u nastavi primaju u radni odnos na određeno vrijeme „po lex specialis Zakona o visokom obrazovanju i propisima Univerziteta".

“Asocijacija saradnika je takođe za striktno poštovanje Zakona o visokom obrazovanju, ali napominje da u istom jeste definisano ograničeno trajanje izbora u zvanje akademskog osoblja, ali ne i rad na određeno vrijeme, jer bi to dovelo do kolizije upravo sa Zakonom o radu, što je nedopustivo u uređenom pravnom sistemu”, naveo je Raković u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

On je rekao da će o tome koji je zakon danas "stariji" i validan naročito za saradnike u nastavi, odlučiti inspekcija rada i drugi nadležni državni organi.

Raković je ukazao da u jednom Ugovoru koji je zaključen 7. septembra 2011. godine na jednoj od organizacionih jedinica UCG, poslodavac nigdje ne citira Zakon o visokom obrazovanju, već kao osnov za zaključenje ugovora navodi pojedine članove tada važećeg Zakona o radu.

On je naveo da se iz Ugovora vidi da je zaposleni stupio na rad 1.septembra .2011. godine, a da je zaključivanje ugovora realizovano sedam dana kasnije, 7. septembra.

“Moramo naglasiti da poslodavac po osnovu navedenog Ugovora ni do danas nije ispostovao odredbe Člana 22 Zakona o radu na koji se sam pozvao u Ugovoru. Član 22. propisuje da u slučaju da radnik počne da radi prije zaključenja ugovora o radu, poslodavac mora sa istim sklopiti Ugovor o radu na neodređeno vrijeme u roku do 3 dana od dana stupanja na rad”, kazao je Raković.

U Asocijaciji, kako je rekao, žele da ukažu poslodavcu da i oni, naročito kao saradnici u nastavi, žele i hoće da doprinesu da UCG prosperira.

Prema njegovim riječima, iz navedenog tipskog Ugovora o radu, očigledno je da poslodavac zasniva radni odnos po Zakonu o radu ali isti ne poštuje.

Raković je poručio da u Asocijaciji ni na koji način ne žele da utiču na rad inspekcije rada koja trenutno na osnovu poziva Sindikata UCG kontrolise Ugovore o radu i za koju ne sumnjamo da će svoj posao uraditi po Zakonu.

U Asocijaciji, kako je rekao, žele da ukažu poslodavcu da i oni, naročito kao saradnici u nastavi, žele i hoće da doprinesu da UCG prosperira.

“U želji da pomognemo poslodavcu, njegovu pažnju ćemo usmjeriti na situaciju u kojoj danas većina akademskog osoblja na UCG u zvanjima docenata, vanrednih profesora, redovnih profesora i ostalih, ima neraskinuti prethodni ugovor o radu na neodređeno vrijeme u zvanju asistenta, a posjeduje zaključene nove ugovore o radu na određeno vrijeme”, naveo je Raković.

“Ponovo i jedino u želji da pomognemo poslodavcu, želimo da mu skrenemo pažnju da se prema nama kao zaposlenima na UCG, osim Zakona o radu, moraju primjenjivati i obavezujuće odredbe ostalih zakona kao sto je Zakon o zastiti na radu, Zakon o zabrani zlostavljanja na radu (mobing) itd.”, rekao je Raković

On smatra da se može zaključiti da navedeni zaposleni imaju pravo na isplatu ličnih dohodaka po oba ugovora, a ne samo po posljednjem, što bi, kako je rekao, obzirom na kompletnu situaciju u kojoj se UCG nalazi, bilo ravno finansijskom samoubistvu.

Raković je podsjetio da se takvim situacijama primjenjuju odredbe Zakona i Ugovora koji su povoljniji za zaposlenog.

“Iz sveg slijedi da navedeni zaposleni imaju Ugovore o radu na nedređeno vrijeme u okviru kojih rade posao definisan izborom u zvanje do isteka izbora, i da nakon isteka perioda bi mogli nastaviti da rade kao asistenti po osnovu važećeg ugovora na neodređeno vrijeme”, rekao je Raković.

Prema njegovim riječia, sve to ima uporište u Ustavu Crne Gore.

“Ponovo i jedino u želji da pomognemo poslodavcu, želimo da mu skrenemo pažnju da se prema nama kao zaposlenima na UCG, osim Zakona o radu, moraju primjenjivati i obavezujuće odredbe ostalih zakona kao sto je Zakon o zastiti na radu, Zakon o zabrani zlostavljanja na radu (mobing) itd.”, rekao je Raković.

Bonus video: