Zašto je crnogorski 112 najsporiji u Evropi?

Vještak za telekomunikacije Predrag Boljević, međutim, tvrdi da je posrijedi propala investicija - da kupljena oprema ne može i neće raditi
286 pregleda 16 komentar(a)
112, broj za hitne slučajeve, Foto: Shutterstock
112, broj za hitne slučajeve, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2014. 13:31h

Jednistveni evropski broj za hitne slučajeve 112 u Crnoj Gori još funikcioniše na nivou običnog pretplatiničkog broja, što u praksi to znači da na vaš poziv ne reaguje najbliža služba, nego centar u Podgorici, koji, nakon toga, prosljeđuje zahtjev za pomoć. Tako se gubi vrijeme, koje ponekad znači i život, prenosi Radio Antena M.

Da sve bude čudnije, Crna Gora već pet godina ima opremu koja može da obezbijedi funkcionisanje službe 112 po evropskim standardima. Kupljena je 2008. za preko tri miliona eura i zasad, skuplja prašinu!?

Još 2008. zaključen je ugovor o kupovini i isporuci savremene operativno-komunikacione opreme od kompanije "Ericsson Nikola Tesla", iz Zagreba. Oprema je plaćena tri miliona i 200 hiljada eura

Vještak za telekomunikacije Predrag Boljević, međutim, tvrdi da je posrijedi propala investicija - da kupljena oprema ne može i neće raditi.

Još 2008. zaključen je ugovor o kupovini i isporuci savremene operativno-komunikacione opreme od kompanije "Ericsson Nikola Tesla", iz Zagreba. Oprema je plaćena tri miliona i 200 hiljada eura, a šef OKC Danilo Miljević za Antenu M objašnjava čemu bi ta oprema trebalo da služi:

"Operativno-komunikaciona oprema podrazumijeva servere, telefonske centrale, radne jedinice i licencirani softver. Sistem OKC 112 predstavlja kompleksnu informaciono-komunikacionu tehnologiju kojom se upravlja preko posebne aplikacije koja je kreirana namjenski za sistem zaštite i spašavanja. Ona uključuje integrisani sistem primanja poziva, proslijeđivanja poziva hitnim službama, specijalizovanim jedinicama i automatsko upravljanje sistemima za javljanje i uzbunjivanje kako u sistemu javne bezbjednosti tako i u sistemu privatne ili individuaalne bezbjednosti".

Sistem odnosno broj 112 u Evropi je zamišljen kao integralni krovni sistem svih podsistema - policije , hitne pomoćI, traganja i spašavanja. 112 te službe integriše na jednom mjestu.

Prednosti su, kako kaže stručnjak telekomunikacione struke Predrag Boljević i mogućnost GPS lociranja u prečniku od 10 metara, korišćenje radio veze...

Sistem odnosno broj 112 u Evropi je zamišljen kao integralni krovni sistem svih podsistema - policije , hitne pomoćI, traganja i spašavanja. 112 te službe integriše na jednom mjestu

Od 2008. do danas oprema koja je trebalo da obezbijedi sve to, skuplja prašinu. Miljević kaže da će oprema početi da radi u punom kapacitetu do kraja godine:

"MUP je prošle godine prodao dio svoje imovine, benzinsku pumpu u Zagoriču".

Tako je, dodaje Miljević, obezbijeđeno oko 100.000 eura kako bi oprema bila stavljena u funkciju.

"Očekujemo da centar zaživi do kraja 2014", predviđa Miljević.

Predrag Boljević smatra da nam oprema nije ni bila potrebna te da su 3 miliona bačena:

"U crnogorskom telekomunikacionom sistemu postojali su resursi za to i apsolutno nije bilo potebe za kupovinom".

A kad već opremu imamo, dva su glavna pitanja u priči: prvo - zašto oprema vrijedna preko 3 miliona eura, zahvaljujući kojoj bi ljudi koji se nađu u bilo kakvoj vrsti nevolje pomoć dobili brže, nije iskorištena nakon što je kupljena, nego se tek nakon 5 godina prave planovi za njeno stavljanje u funkciju? Miljević na to odgovara:

"Problemi sa kojima smo se suočavali su prije svega bili u Podgorici smještajni kapaciteti, koji nijesu dozvoljavali da oprema bude instalirana na adekvatan način. Takođe je bilo potrebno u informatičkom i inžinjerskom smislu da prostorije koje koristi OKC na svim lokacijama povežu sa čvorištima optičke mreže MUP-a kako bi mogla da bude uspostavljena komunikacija i povezivanje".

Planirano je 2008. i da bude 7 centara širom Crne Gore. Vlad je, međutim, prošle godine odluučila da ih bude – tri!? Zašto 3, a ne 7 centara?

"Broj OKC-a se svodi na tri regionalna jer je dosadašnja praksa pokazala da je potrebna organizaciona, kadrovska i tehnička reorganizacija", odgovara Miljević.

Sa druge strane, Predrag Boljević smatra da uprkos obećanjima, neće biti ni 7 ni 3 već da oprema nikada neće biti iskorištena:

"Ta oprema se ne može staviti u funkciju, čak i da počne da radi, ona je jako skupa za održavanje i mislim da treba da je zaboravimo".

Dok ne dobijemo tri OKC centra - za sjever,centar i jug, koji će omogućiti bržu, bolju i efikasniju pomoć ljudima u nevolji - i dalje imamo mogućnost da pozovemo 112 kad nam treba pomoć, iako samo jednu aktivnu liniju i dvije na čekanju.

Bonus video: