Protest majki: Prije 14 godina sa ovog mosta rijeka Tara branila od iste elite koja je i sad na vlasti

U narednim obaćanjima čule su se i kritike na račun ranijeg i aktuelnog predsjednika države Filipa Vujanovića i Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića i pojedinih ministara. I Poruka da je ljepše da se to pitanje riješi u svojoj zemlji nego da o tome raspravljaju međunarodne institucije
171 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2018. 15:13h

Koordinacioni odbor majki sa troje i više djece organizovao je danas proteste pored mosta na Tari odakle su ponoveljeni već poznati zahtjevi za vraćanje zakonom utvrđenih naknada.

Skup, kome je prisustvovalo nekoliko desetina majki, izazivao je pažnju brojnih turista koji su obilazili most pješice ili iz automobila. Vidljiv je bio i veći broj policajaca koji su obezbjeđivali skup ali su pažnju morali više usredsrediti na odvijanje saobraćaja zbog enormnih gužvi.

Velika posjećenosti mosta i rijeke Tare upravo je motiv da ovaj protest održimo baš na ovom mjestu, kazala je Rajka Vemić sa Žabljaka.

"Želimo da pošaljemo poruku svijetu da nije sve u Crnoj Gori kako ova vlast predstavlja van granica zemlje. Mi smo pokazatelj stvarnog odnosa vlasti prema svojim građanima. Napominjem da se prije 14 godina sa ovog mosta rijeka Tara branila od iste elite koja je i sad na vlasti. Danas majke brane svoje doživotno stečeno pravo koje im je Ustavom zagarantovano. Iz ovoga se može zaključiti da vladajuća struktura nanosi štetu, kako prirodi tako i društvu. Ovdje smo da iskažemo nezadovoljstvo i pokažemo da smo diskriminisane od strane sistema. Kao što su, uostalom, i one majke sa jednim ili dva djeteta kojima nije zakonom omogućeno da ostvare slično pravo. A ova vlast stavila je i pečat i potpis na sve to a ne mi", kazala je Vemić pozivajući sve majke da se ne djele jer su ih oni na vlasti dovoljno podijelili.

Vemić kao i naredne govornice istakli su da će braniti svoja prava i dokazati da će morati da poštuju i primjenjuju zakone koje sami donose nakon toga njene riječi saopštene su i na engleskom jeziku.

U narednim obaćanjima čule su se i kritike na račun ranijeg i aktuelnog predsjednika države Filipa Vujanovića i Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića i pojedinih ministara. I Poruka da je ljepše da se to pitanje riješi u svojoj zemlji nego da o tome raspravljaju međunarodne institucije.

Po završetku skupa, uz odobrenje i pratnju policije učesnice su prošetale preko mosta.

Galerija

Bonus video: