Dom zdravlja: Nema mobinga, Raosavljević bila na zamjeni

Prestanak radnog odnosa na određeno vrijeme, pored Lidije Raosavljević, utvrđen još za tri osobe
2400 pregleda 5 komentar(a)
Majda Dobardžić, Foto: Vijesti
Majda Dobardžić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 19.02.2019. 14:19h

Nestiniti su i netačni navodi da je Lidiji Raosavljević prestao radni odnos u Centru za djecu sa posebnim potrebama u Bijelom Polju zbog političke i nacionalne nepodobnosti, kao i da je nad njom vršen dugogodišnji mobing.

To se navodi u saopštenju Doma zdravlja Bijelo Polje, u kojem se demantuju navodi dr Nikole Raosavljevića, objavljeni u jučerašnjim “Vijestima”.

Raosavljević, inače predsjednik Opštinskog odbora Ujedinjene Crne Gore, optužio je direktoricu Doma zdravlja Majdu Dobardžić da je njegovoj supruzi Lidiji Raosavljević, nakon dugogodišnjeg mobinga i poslije pet godina kontinuiranog rada na mjestu logopeda u Centru za djecu sa posebnim potrebama, dala otkaz “samo zato što je u pitanju njegova supruga i zato što se izjašnjavaju kao Srbi”.

“Lidija Raosavljević se u JZU Dom zdravlja Bijelo Polje nalazila u radnom odnosu na određeno vrijeme i radni odnos joj je prestao istekom roka na koji je ugovor o radu zaključen. U vrijeme donošenja odluke o imenovanju mene kao direktora Doma zdravlja 1. marta 2016. godine Lidiju Raosavljević sam zatekla u radnom odnosu na određeno vrijeme u statusu logopeda u zamjeni do povratka Jelene Žižić Spurnić sa porodiljskog odsustva. Prethodna dva direktora su je primali na određeno vrijeme, počev od 16. 1. 2013. godine i isti su vršili prekid radnog odnosa. Nijesam upoznata da je na te okolnosti reagovala i žalila se nadležnim organima”, saopštila je direktorica DZ Majda Dobardžić.

Ona je navela da je u Centru za djecu sa posebnim potrebama sistematizovano radno mjesto logoped za jednog izvršioca, na kome se nalazi Žižić-Spurnić u radnom odnosu na neodređeno, a da Centar u Bijelom Polju ne zadovoljava potrebe regionalnog centra, jer se ne pruža adekvatna dijagnostika i liječenje djece sa smetnjama u razvoju, i ona se upućuju na liječenja van Crne Gore, a od marta 2018. i u Centar za autizam u Podgorici. Ministarstvo zdravlja je, kako navodi, predvidjelo da tokom ove godine u domovima zdravlje u Bijelom Polju, Baru i Nikšiću bude proširena djelatnost i kadrovski kapaciteti savjetovališta za djecu.

“Prepoznajući ove okolnosti kao važne, to je razlog zbog kojeg je, pored toga što je sistematizovano radno mjesto logoped za samo jednog izvršioca, imenovanoj produžavan radni odnos u Domu zdravlja i isplata zarade je vršena iz sopstvenih sredstava Ustanove, čime je dovedena u povlašćen položaj, a ne u položaj da je, kako sam navodi, nad njom vršen dugogodišnji mobing”, navela je Dobardžić.

Ona je saopštila da je Ministarstvo 29. januara tražilo dostavljanje kompletne informacije o zapošljavanju, tako da je prestanak radnog odnosa na određeno vrijeme, pored Lidije Raosavljević, utvrđen i za Alisu Ćorović, Mirelu Bahović i Danku Ivanović.

“Bijelo Polje je prepoznato po međunacionalnom i međuvjerskom skladu i suživotu i Dom zdravlja, kao ustanova u kojoj zdravstvenu zaštitu pružaju radnici koji su položili Hipokratovu zakletvu ne vodi računa o nacionalnom, vjerskom, političkom uzjašnjavanju zaposlenih, već prevashodno preduzima mjere za očuvanje i unapređenje zdravlja građana”, navela je Dobardžić.

Bonus video: