Tražiće dokumentaciju ANB-a o ugroženosti Duška Jovanovića

Marković će hitno tražiti nalaze vještaka telekomunikacione struke iz istrage o ubistvu Jovanovića
115 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2014. 16:37h

Na konstitutivnoj Sjednici Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, koja je zakazana za sjutra, osim poslovnika, utvrđivaćeće se broj i spisak konkretnik slučajeva napada na novinare.

Kako je saopštio predsjednik Komisije, Nikola Marković, zbog kratkih rokova zbog moguće zastare u pojednim slučajevima će se odmah tražiti pristup pojedinim podacima od policije, ANB i tužilastva.

"Tu prije svega mislim na dokumentaciju ANB o ugroženosti Duška Jovanovića za koju je ministar pravde Duško Marković rekao da postoji i da je proslijeđena tadašnjem ministru policije. To će nam omogućiti da bez okolišenja imamo uvid ko, kad i kako je prijetio glavnom i odgovornom uredniku „Dana” prije njegovog ubistva, kako je Markovic došao u posjed te informacije – na osnovu neposrednog saznanja ili radom službe ili od saradnika, da li postoji službena zabilješka o prikupljanju pomenutih informacija o ugroženosti Duška Jovanovića i sta je urađeno da se nakon tih saznanja obezbijedi sigurnost Duška Jovanovića", navodi se u saopštenju Markovića.

Marković će, kao predsjednik Komisje, hitno tražiti nalaze vještaka telekomunikacione struke iz istrage o ubistvu Duška Jovanovića koji su u ovom predmetu marginalizovani a koji ukazaju da je svjedok Leon Dresaj dao lažni alibi tada okrivljenom Damiru Mandiću.

"Očekujem da Vlada, ali i pravosudni i tužilački organi pokažu političku i društvenu volju i omoguće nam što hitniji pristup podacima ove vrste kako bi Komisija što prije konkretizovala rad, s obzirom na to da smo zbog neažurnosti državne administracije morali da čekamo mjesec dana kako bi se konstituisali

Ne sumnjam u podršku i zajednički rad sa ostalim kolegama i siguran sam da će i oni biti aktivni i odmah zatražiti određene podatke kako bi se svi uključili u veliki posao koji je pred nama. Na taj način ćemo testirati iskrenost i spremnost institucija da nam dozvole pristup relevantnim informacijama i tako ubijede javnost da zaista žele da se rasvijetle slučajevi nasilja nad novinarima", zaključuje se.

Galerija

Bonus video: