Mještani Rogama bi petlju

Stav mještana Rasa (Smokovac) da se petlja gradi na Strganici podržavaju tri MZ iz Pipera
184 pregleda 6 komentar(a)
Dragan Rajković, Smokovac, Foto: Savo Prelević
Dragan Rajković, Smokovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.01.2014. 19:43h

Mjesna zajednica Rogami pozvala je ministra saobraćaja Ivana Brajovića da javno saopšti argumente i mišljenje stručnjaka je li za buduću petlju autoputeva bolja lokacija Strganica, koja se nalazi iznad Rogama, na obodu Podgorice prema Piperima, ili Smokovac, na izlazu iz Podgorice prema Kolašinu.

Strganica se nalazi na prostoru MZ Rogame i po ocjeni dijela stručnjaka i tehnički i finansijski je mnogo povoljnije rješenje od Smokovca, na kojem insitira Ministarstvo saobraćaja.

“Smokovac je neizvodljivo i neodrživo rješenje kojem se oštro protivimo. Nije logično da se od Rasa do Gornjih Mrka grade tuneli i tri mosta, kroz uzani kanjon Morače, kroz koji već prolazi magistralni put, i na kojem je predviđena izgradnja hidrocentrale 'Zlatica'. Ovaj prostor, koji je rezervoar pijaće vode za glavni grad i koji sadrži do desetine hektara obradivog zemljišta na obali Morače, u cjelosti se uništava, dovodi do iseljavanja stanovništva sa te lokacije i ekološki ugrožava život i opstanak okolnih naselja, a time i sami glavni grad”, saopštili su iz MZ Rogame.

Stav mještana Rasa (Smokovac) da se petlja gradi na Strganici podržavaju tri MZ iz Pipera koje gravitiraju tom prostoru - Rogame, Đurkovići i Stijena Piperska.

“Petlja na Rasu znači rušenje 42 objekta, raseljavanje stanovništva, uništavanje poljoprivrednog zemljišta, skuplju eksproprijaciju, skuplju izgradnju autoputa od Rasa do Gornjih Mrka, veće zagađenje vazduha zbog jakog sjevernog vjetra i povećan nivo buke zbog blizine centra grada, autoputa i pruge. I pored zauzimanja i rušenja svih objekata na prostoru Rasa, izgradnje tri mosta, zahvatanja dobrog dijela prostora na Zlatici, ovaj prostor je nedovoljan za razvijanje sa punim programom veza, utvrdili su stručnjaci koji su radili na ovom projektu”, piše u saopštenju MZ Rogame.

Oni naglašavaju da je smetnja da se petlja gradi na Smokovcu i to što preko njega prolazi nekoliko dalekovoda od kojih je jedan međunarodni i to što ne postoji ekološka saglasnost.

“Zbog toga ćemo tražiti zaštitu suda, jer zbog ekologije ovdje nije ispravno utvrđen javni interes. Petlja na Strganici je neuporedivo bolje rješenje jer nema nijednog tunela, radi se samo jedan most, niža je cijena eksproprijacije, jer je riječ o brdu, manji je broj dalekovoda i objekata za rušenje, nenaseljen prostor bez socijalnih konflikata i znatno je manji uticaj na životnu sredinu pošto prostor zaklanjaju brda”, stoji u saopštenju.

Bonus video: