DPS i SDP protiv vraćanja matičnih brojeva

Predsjednik Odbora Predrag Bulatović (DF) predložio je da se do tada na sajtove Poreske i Uprave za nekretnine vrate matični brojevi
72 pregleda 4 komentar(a)
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.01.2014. 14:46h

Skupštinski Odbor za antikorupciju zaključio je da treba uskladiti sa evropskim zakonodavstvom Zakon o zaštiti ličnih podataka i ostale propise koji su u suprotnosti sa njim, a zbog čega je nastao problem oko objavljivanja matičnih brojeva na sajtovima državnih organa.

Takvu preporuku Odbor će uputiti kolegijumu Skupštine, koji treba da preduzme konkretne korake kako bi se krenulo u proceduru izmjene zakona.

Predsjednik Odbora Predrag Bulatović (DF) predložio je da se do tada na sajtove Poreske i Uprave za nekretnine vrate matični brojevi koji su uklonjeni u avgustu prošle godine, ali je većina članova iz DPS i SDP bila protiv toga, tvrdeći da za to nemaju zakonski osnov.

Bulatović je takođe smatrao da skupštinska radna grupa treba do proljećnog zasedanja da spremi predlog za uskladjivanje zakona, navodeći da Zakon o zaštiti ličnih podataka nije “krvni zakon” i da drugi propisi ne moraju da se usklade sa njim.

Međutim, DPS i SDP poslanicima ni to nije bilo prihvatljivo, što je Milutin Simović, šef kluba DPS ,objasnio pitanjem da li to znači da treba ignorisati i Ustav kao najviši pravni akt.

Bulatović je podsjetio da je dio nevladinog sektora inicirao neke od najvažnijih istraga za korupciju, kao i da novinari ne mogu da istražuju bez javno dostupnih matičnih brojeva.

“Vrhovno državno tužilaštvo reaguje uglavnom na osnovu krivičnih prijava, ne radi svoj posao. Odjednom je ta važna karika za pretraživanje na internetu prekinuta. Mogu da vjerujem da je neko ko je imao interes, donio odluku da se to zataška,” objasnio je on.

Bulatović je potencirao važnost angažovanja svih snaga u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali to nije promjenilo stav Simovića, Mevludina Nuhodžića, Obrada Stanišića, Milorada Vuletića i Mića Orlandića.

Poslanik DF Koča Pavlović prozvao je Agenciju za zaštitu ličnih podataka da štiti javne funckionere vladajuće koalicije I zahtjevao da se matični brojevi vrate na sajtove dvije uprave.

Odbor je zaključke utvrdio na sjednici, koja je ustvari predstavljala nastavak prošlogodišnje na kojoj su saslušani direktori Uprave za nekretnine i Poreske uprave, kao I predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Konsultativno saslušanje inicirao je MANS, koji je pokrenuo kampanju nakon što su dvije uprave po nalogu Savejta Agencije, ukolnile matične brojeve sa svojih sajtova.

Pavlović spremio nove dokaze za korupciju ministra zdravlja

Poslanik DF Koča Pavlović najavio je iniciranje konsultativnog saslušanja ministara zdravlja Miodraga Radunovića i obrazovanja Slavoljuba Stjepovića, zbog dokaza koje posjeduje o korupciju u ta dva sektora.

On je ponovio ranije navode o ugovoru koji je odobrio Radunović sa Kliničkim centrom o angažovanju kardiohirurga Aleksandra Nikolića, tvrdeći da ima nove dokaze za korupciju.

Takodje je kazao da je i Radunovićev brat povezan sa sumnjivim ugovorima na Univerzitetu.

Milutin Simović je rekao da je neprimjereno iznositi ovakve teške optužbe, navodeći da će se o inicijativi izjasniti kada je Pavlović bude procesuirao.

Bonus video: