Prijave građana zatvorile pekaru, kažnjeni Laković, Budućnost...

"Na reklamnom natpisu iznad kase stoji da pomfrit i točeni sok koštaju 90 centi, dok na fiskalnom računu stoji da oni koštaju po 50 centi, što ne odgovara natpisu iznad kase"
60 pregleda 0 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot (YouTube)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.01.2014. 14:33h

Građani su u okviru kampanje pod nazivom Budi odgovoran u posljednjih sedam dana prijavili ukupno 54 nepravilnosti, na osnovu kojih je podnijeto šest prekršajnih naloga, a jedan objekat je zatvoren.

Pekara u naselju Zagorič u Podgorici zatvorena je na osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa, nakon što je utvrđeno da preduzeće nema opštu poresku registraciju. Inspektori su podnijeli prekršajni nalog, a izrečena je i novčana kazna u iznosu od 55 EUR.

Prekršajni nalog i novčana kazna od 3,8 hiljada eura podnijeti su protiv marketa "Laković" iz Radanovića, na osnovu prijave o izdavanju fiskalnog bloka umjesto računa.

Zbog neizdavanja fiskalnog računa sa hiljadu eura je kažnjena podgorička firma Budućnost, dok je protiv kotorskog časovničara Žveljarina podnijet prekršajni nalog i izrečena novčana kazna od 300 eura zbog izdavanja računa nepropisne sadržine.

Inspektori su zbog neprijavljivanja radnika podnijeli prekršajne naloge protiv nikšićkog Santexa, koje je kažnjeno sa 200 eura , i bjelopoljskog kafića Street, u kojem nijesu izdavani ni fiskalni računi.

"Ovdje treba stalni nadzor, jer toliko dobro izbegavaju inspekciju ili je ona potplaćena ili ne radi posao kako valja. Mnogo se toleriše ovaj kafić sumnjivog morala", navodi se u prijavi nepravilnosti za kafić Street, objavljenoj na web sajtu www.budiodgovoran.me.

Nepravilnosti nijesu utvrđene kada je riječ o konobi Laguna, restoranu Kristal i roštilju »Kod Jankovića« u Podgorici, podgoričkoj pekari Laki i salonu zabave Monteplay u Gintašu, kafani Lovac u Danilovgradu, benzinsku pumpu Vuk Petrol i kafe Gong u Bijelom Polju, koji su prijavljeni zbog navodnog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori su utvrdili i da se na parkingu kod kotorske Kamelije izdaju fiskalni računi, dok nepravilnosti nijesu utvrđene u butiku Story u Delta City-u, koji je prijavljen zbog izdavanja sumnjivog računa. Za neizdavanje fiskalnih računa prijavljeni su podgorički kafe bar London Bus Pub i prodavnica Uno, ali nije utvrđeno da je bilo nepravilnosti.

Inspektori su utvrdili da nije osnovana prijava protiv Nova Spalevića iz Andrijevice zbog izvođenja radova. Nijesu utvrđene nepravilnosti ni u bjelopoljskom kafiću Tara zbog navodnog neosiguravanja radnika, kao ni rad bez dozvole podgoričkog kafića Gatsby.

U jednoj od prijava vlasnik podgoričke firme Stadion, Vojo Žugić, optužen je da zaposlenom svakog mjeseca svega trećinu zarade isplaćuje preko računa

Od ukupno 54 prijavljene nepravilnosti, deset još nije dobilo odgovor, dok je 19 u proceduri. Te nepravilnosti se uglavnom odnose na neizdavanje fiskalnih računa, neizmirivanje zarada i doprinosa, rad »na crno«, neposjedovanje građevinske, upotrebne i dozvole za rad, prodaju švercovanih cigareta i CD-ova, kao i neplaćanje carine i poreza na dodatu vrijednost za robu.

U jednoj od prijava vlasnik podgoričke firme Stadion, Vojo Žugić, optužen je da zaposlenom svakog mjeseca svega trećinu zarade isplaćuje preko računa.

"Ostatak od dvije trećine isplaćuje mi na ruke, a ja njemu ne smijem ništa da kazem, jer bih dobio otkaz", navodi se u prijavi koja je u proceduri.

Građanin Bijelog Polja žalio se da mu radnik javno-komunalnog preduzeća Lim svake subote naplati korišćenje pijace, gdje prodaje svoje poljoprivredne proizvode, ali mu nikad ne izda fiskalni račun.

"Ne izdaje mi račun, nego nekakvu priznanicu, koju ovim putem ne umijem da vam pošaljem", navodi se u prijavi koja još nema odgovora.

Građanin Podgorice imao je pritužbu na reklamu u restoranu brze hrane Mimi kod sat kule.

"Na reklamnom natpisu iznad kase stoji da pomfrit i točeni sok koštaju 90 centi, dok na fiskalnom računu stoji da oni koštaju po 50 centi, što ne odgovara natpisu iznad kase. Krađa je čak i mala razlika od deset centi", navodi se u prijavi na koju nije odgovoreno.

Na reklamnom natpisu iznad kase stoji da pomfrit i točeni sok koštaju 90 centi, dok na fiskalnom računu stoji da oni koštaju po 50 centi, što ne odgovara natpisu iznad kase. Krađa je čak i mala razlika od deset centi"

Projekat bi trebalo da omogući građanima da na jednostavan i brz način ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočenih nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajt www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: